Goraždani mirnim okupljanjem pružili podršku porodicama Davida i Dženana

Građani Goražda okupili su se večeras na Trgu branilaca grada sa transparentima u znak podrške utvrđivanju istine i otkrivanja ubica Davida Dragičevića i Dženana Mamića.

Ističu kako su se okupili želeći dati podršku svima koji večeras u Banjoj Luci i Sarajevu insistiraju na pravdi za Davida i Dženana. Među njima je i Banjalučanka Selma Verem koja godinama živi i radi u gradu na Drini.

"Boli me ovo što se dešava, ovaj vapaj ljudi za istinom. Mi ovdje nismo željeli sjediti skrštenih ruku, spontano smo se okupili jer naše misli i naša srca su kod roditelja ubijene djece. Mjesecima pratimo šta se dešava, okupljali smo se i ranije, ukazivali, izražavali suosjećanje, tražili, zahtijevali. Ovdje su i roditelji i djeca iz Goražda. Želimo poručiti da nije fer, nije pošteno ovo što se dešava ljudima u BIH. Zahtijevamo da se otkriju imena počinilaca, da oni dobiju kaznu, jer ako se to ne desi, šta mogu sutra očekivati naša djeca. Hoće li nas ubijati na ulici, hoćemo li proživljavati pakao koji sve ove dane žive Davidovi i Dženanovi roditelji i njihovi najbliži. Možemo li u ovoj državi računati na pravdu, na istinu, na život dostojan čovjeka i na budućnost naše djece. Trebamo li na ulici tražiti pravdu? Ove ljude je na ulicu doveo očaj, bol za najbližima, nepravda. Ko nam može garantovati da mi sutra nismo sljedeći. Zato želimo minimum od ove zemlje koju volimo kao život, želimo pravdu i sigurnost za našu djecu", kaže Selma.

Goraždanka Amela Džafović ističe da je na skup podrške došla sa djecom, a kao roditelj samo želji bolji i sigurniji život za svu djecu ove zemlje.

"Banja Luka danas. Tenkovi. Nedavno su ti tenkovi izlazili da zavode redove. Sjećaš li se narode? Nema više Srba, Bošnjaka ni Hrvata - danas u BiH je svakom čovjeku ograničeno kretanje. MUP RS-a zaustavlja autobuse i ne dozvoljava protok ljudi. Policija krši Ustavom zagarantirano pravo slobode kretanja?! Ni to vam nije dovoljno? Sjedite kući sigurni dok ne dođu i po vas, po vaše dijete. Apel ljudima s malim autima da krenu po ljude koji su zaustavljanjem autobusa krenuli pješke ka Davidovom trgu. Danas smo ljudi", kaže Amela.

Goraždani su na ovaj način dali podršku okupljenim građanima u Banjoj Luci i Sarajevu koji traže odgovore na pitanja ko je ubio Davida Dragičevića i Dženana Memića i pravdu za ubistvo mladića.