Goraždani odali počast žrtvama pokolja iz Drugog svjetskog rata: Trebamo djeci pričati šta je bilo

Goražde
Građani Goražda simbolično su odali počast žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu spuštajući cvijeće sa Mosta Alije Izetbegovića u rijeku Drinu.

 

Ovim činom iskazali su poštovanje žrtvama pokolja koji je od kraja novembra 1941. do 26 januara 1942. godine izvršen na mostu u Goraždu od strane četnika Draže Mihailovića. Pokolj je prekinut ulaskom partizanskih jedinica, posebno Prve proleterske brigade u Goražde, a 26. januar se ovim povodom obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda.

Delegacije kantona i grada predvođene gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, ministrima u Vladi BPK Goražde te udruženja antifašista kao i predstavnici SABNOR-a položili su cvijeće na partizanskom groblju i šehidskom mezarju u Kolijevkama te odali počast svim borcima koji su u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom agresije na BIH položili živote boreći se protiv fašizma. Cvijeće je položeno na nekoliko mjesta u gradu, te na spomeniku djeci ubijenoj u Goraždu tokom posljednjeg rata.

Učenici OMŠ "Avdo Smailović" iz Goražda priredili su simboličan muzički, a članovi Asocijacije srednjoškolaca dramski performans, a u tome su im se pridružili i učenici OŠ "Husein ef. Đozo".

Sa mosta u Goraždu poslane su poruke na istrajnu borbu protiv fašizma koji, kako je naglašeno, nažalost i danas ima korjene kroz različite organizacije koje veličaju ratne zločince. Antifašisti su poručili da obilježavanje ovakvih događaja nije samo radi sjećanja već i kao pouka generacijama koje dolaze, te su podsjetili na važnost isticanja historijskih posljedica zlonamjerne politike i strahota rata u cilju sprečavanja sve učestalijih pojava fašizma i neofašizma na ovim prostorima.

"Mi trebamo da se sjećamo tih vremena kada su naše očeve i djedove dovodili ovdje i ubijali. Drina je na ovim prostorima od Foče do Goražde pronijela oko 8000 nevinih građana koji su živjeli na ovom podrulju, samo zato što su živjeli ovdje i htjeli biti svoji na svome, Najbolje je to opisao Rodoljub Čolaković koji je opsiao kako su četnici dovodili naše sugrađane, ubijali i bacali ih u studenu Drinu. Njegov opis će za sva vremena ostati upmaćen po onom što se dešavalo tada", kazao je Uzeir Živojević, predsjenik Udruženja antifašista.

Procjene su da je od kraja novembra 1941. do kraja januara 1942. godine na mostovima i drugim mjestima u Goraždu, Foči i Višegradu, na najsurovije načine ubijeno oko 8.000 civila, a veliki broj ubijenih na goraždanskom mostu nikada nije pronađen.

"Treba našoj djeci pričati o tome šta je bilo ovdje. Bojim se da ne znamo puno o tome, bojim se da naša generacija ne zna niti jednog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata, osim Alije Hodžića. Trebaju znati to i o naših devet heroja iz proteklog rata. To treba znati napamet jer svaki stanovnik koji je ovdje bio u bilo koje vrijeme je heroj. Danas je najveća bitka zadržati mladog čovjeka u gradu Goraždu, mi imamo posao od 24 sata da na tome istrajemo", poručio je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda sa današnjeg okupljanja na mostu u ovom gradu.