Goražde: Identifikovane dvije žrtve proteklog rata

zrtve
U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas su identifikovane dvije žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama koje su jučer reekshumirane na lokalitetu "Vučevica baraka" u Goraždu, kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.


Prema naredbi Kantonalnog tužilaštva Bosansko – podrinjskog kantona, jučer je izvršena reekshumacija ukupno sedam žrtava na ovom lokalitetu, a pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na području Goražda nastradale tokom 1992. i 1993. godine.

Fazlić je navela da su ove žrtve prvi put ekshumirane 2005. godine na ovom lokalitetu te su tom prilikom uzeti koštani uzorci za DNK analizu žrtava, a tijela su označena i ponovo ukopana.

DNK nalaz o identitetu dvije žrtve u Institut za nestale osobe BiH stigao je u ranijem periodu, a danas su ove dvije žrtve zvanično identifikovali i članovi njihovih porodica.

Identifikovani su Hedija (Muniba) Džanko, rođena 1974. godine u Džanakićima kod Višegrada, te Smail (Murata) Hodžić, rođen 1895. godine u Ustikolini.

Posmrtni ostaci ostalih pet žrtava se nalaze u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu i nad njima je izvršena obdukcija, te je ponovno izuzeta koštana srž kako bi se uz pomoć DNK analize sa sigurnošću utvrdio identitet ovih žrtava.