Gordan Grlić Radman u Sarajevu: BiH je naslonjena na Hrvatsku

Gordan
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman trenutno boravi u posjeti Bosni i Hercegovini te se sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i reisu-l-ulemom Islamske zajednice Huseinom ef. Kavazovićem.

 

Pohvalio rad kardinala Puljića i istaknuo dobronamjernost Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

"Ovo je moj drugi dolazak u Sarajevu i naravno neizostavno sam posjetio uzoritog kardinala Vinka Puljića, kako bih izrazio potporu, solidarnost i brigu Vlade Republike Hrvatske. Izrazio bih i zadovoljstvo ulogom kardinala Vinka Puljića kroz 30 godina u kojim je on u Bosni i Hercegovini svjedočio i bio, i djelom i riječju i duhom, lučonoša pomirenja i čovjekoljublja. Kardinal Puljić je gradio mostove prema svim narodima. Izrazio je želju za dobrobit Bosne i Hercegovine, a Hrvatska snažno podržava njenu cjelovitost i njena tri konstitutivna naroda. Hrvatska je pomagala i pomagat će Hrvate u Bosni i Hercegovini i Katoličku crkvu, tj. pastoralni rad. Vrhbosanska biskupija ima 105 župa i, nažalost, oko 30 župa ima manje od 200 vjernika, što je znak loše demografske situacije i moramo raditi na tome da Hrvatska preko evropskih fondova pomogne pograničnim područjima, županijama i tamo gdje se može, kako bi mladi ljudi ostali u svom zavičaju, kako bi se unaprijedio rad i proizvodnja i otvorila nova radna mjesta", rekao je Grlić Radman.

Posjetio i reisa Kavazovića: Poboljšati i produbiti odnose među narodima

Otkrio je i da je razgovarao s reisu-l-ulemom Islamske zajednice Huseinom ef. Kavazovićem.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru dotakli su brojna pitanja od zajedničkog interesa za dvije države, dva naroda, kao i dvije religijske zajednice.

Ministar Grlić Radman zahvalio je reisu-l-ulemi na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

"Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati" saglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država. Naglašeno je da komunikacija na relaciji Sarajevo - Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Republiku Hrvatsku na njenom putu euro-atlanskih integracija. Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda.

Grlić Radman bi se trebao sastati i s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, a njegova zvanična posjeta traje do sutra.