Gorivo pojeftinjuje, ali ne i hrana

.

Predvidjeti nešto u današnjem vremenu postalo je praktički nemoguće. Svijet se nalazi u krizi kojoj se ne nazire kraj, a glasovi razuma uglavnom su gurnuti postrani. Posljednjih godina situacija s naftom se destabilizirala zbog pandemije, ratova i svega ostalog što se događa na planetu, a iz dana u dan vidimo nepredviđene situacije. Tako su vodeći proizvođači nafte odgodili sastanak o proizvodnoj politici, pa je cijena barela skliznula na 79 dolara. Strahovi da će zbog slabe potražnje biti smanjena opskrba sve su veći.

Bloomberg News saopćio je da bi sastanak OPEC+ mogao biti odgođen nakon što je Saudijska Arabija izrazila nezadovoljstvo proizvodnjom u drugim članicama.

OPEC+ će vjerojatno produžiti dogovor o smanjenoj opskrbi. Prije odgode analitičari su prognozirali da će organizacija vjerojatno produžiti dogovor o smanjenoj opskrbi na iduću godinu ili objaviti da će na tržište izbacivati još manje barela.

Kako se svjetska situacija reflektira na bh. tržište? Litra dizela kreće se od 2,56 do 2,72 KM, a benzin je u prosjeku od 5 do 10 feninga jeftiniji. Iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama u RS-u očekuju da će se nove cijene zadržati na ovoj razini i idućih dana, a svi stručnjaci se slažu da BiH apsolutno nema nikakav utjecaj na cijene jer sve ovisi o geopolitičkim događajima.

No, ono što građane najviše brine ipak je cijena hrane, koja raste, i koju očito ne zanima pad cijena nafte, dok drukčije reagira na rast cijena nafte. U BiH, jasno, ima puno profita, a razlog leži i u činjenici da nema dovoljno konkurencije pa uvijek nekolicina drži monopol i ostvaruje takav profit.

U BiH sve nekako prolazi ispod radara. I redovno se prebacuje loptica, građani se zabavi pričom kako je neko drugi kriv.

A i danas trgovci komuniciraju s velikim proizvođačima, kako iz BiH tako iz inozemstva, jer stanovništvo jedne od najsiromašnijih država ne može pratiti ovaj trend poskupljenja. Jedan od aktera tih događanja tvrdi da ponekad sve to čak i da rezultate.