Govedarica o smjeni Tadića: Imamo preča posla

Prema svim procjenama Ognjen Tadić zadržat će se do kraja mandata na poziciji člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uprkos tome što je napustio SDS i pridružio se DNS-u, a koji zajedno sa SNSD-om čini vlasti u bh. entitetu RS.

Javnost je u četvrtak informisana kako je aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić u četvrtak postao potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), a na čijem čelu se nalazi Marko Pavić. 

Tadić je ovakvu odluku donio nakon što je u oktobru 2017. godine napustio Srpsku demokratsku stranku (SDS) i osnovao svoju stranku, koju je nazvao Narodna stranka. Sedam mjeseci poslije Tadić je na konferenciji koju je održao zajedno s Pavićem obznanio kako je Narodna stranka pristupila Demokratskom narodnom savezu (DNS). 

Ovakvi potezi znatno su utjecali na omjer snaga u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog toga što SDS u ovog organu zakonodavne vlasti sada ima samo jednog delegata i to Darka Babalja. Za razliku od SDS-a, SNSD i DNS imaju četiri delegata i to Sredoja Novića (SNSD), Nebojšu Radmanovića (SNSD), Dragutina Rodića (DNS) i Ognjena Tadića (DNS). 

Tadić za člana Kolegija Doma naroda PSBiH nisu izabrali delegati iz reda SNSD-a i DNS-a koji su 16. februara 2015. godine bili suzdržani kada su birani predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH. Inače, SNSD i DNS su opozicione političke stranke na državnom nivou s obzirom na to da su centralnu vlasti formirali SDA, Savez za promjene, HDZ BiH i SBB-a. 

Ovim povodom kontaktirali smo predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu s pitanjem da li će SDS pokrenuti smjenu Ognjena Tadića sa mjesta člana Kolegija Doma naroda PSBiH. 

"Uopće nismo inspirisani s tim. Imamo prečih stvari", kratko nam je kazao Govedarica. 

Situacija nije ništa bolja ni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje je DNS formirao čak i svoj klub, a koji čine Borislav Bojić (predsjedavajući kluba), Jovan Vukovljak (zamjenik predsjedavajućeg kluba) i Đorđo Krčmar, sve trojica bivši članovi SDS-a. 

Tako je SDS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ostao sa samo tri državna parlamentarca, odnosno Aleksandrom Pandurević, Mladenom Bosićem i Nenadom Lalićem. U Klubu SDS-a nalazi se i zastupnik iz PDP-a Momčilo Novaković. 

Vlast koju čine SDA, SBB, HDZ BiH i Savez za promjene trenutno u Zastupničkom domu PSBiH ima samo 18 ruku dok opozicione političke stranke DF, HDZ 1990, SDP, SNSD, Nezavisni blok, DNS, BPS, A-SDA i nezavisni zastupnik Safer Demirović imaju čak 24 ruke. 

Ovakav omjer snaga u najvišem organu zakonodavne vlasti predstavlja posebno otežavajuću okolnost Vijeću ministara BiH s obzirom na to da opozicija ima moć da blokira sve procese u Zastupničkom domu PSBiH.