Stanivuković: Govore mi "pazi da i ti ne ostaneš bez glave"

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da neće biti održana posebna sjednica u vezi sa stanjem bezbjednosti, već će se o tome raspravljati na narednoj redovnoj sjednici u maju i to kao prva tačka dnevnog reda. O sjednici Narodne skupštine RS razgovarali smo sa Draškom Stanivukovićem, poslanikom PDP-a.

On je o ovoj odluci rekao kako ima osjećaj da na toj skupštini nema duše.

"Imam osjećaj kao da nema duše na toj Skupštini. Nema emocije, empatije, razumijevanja. Svjedoci ste da ni nakon ovog trostrukog ubistva, pa ni nakon ubistva policajca u Ljubiji, ili smrti Zdravka Krsmanovića, nije bio ni minut šutnje u Skupštini. Ja sam to predlagao a nije moje da predlažem to, to je nešto što se podrazumijeva. Imam osjećaj da ako se neko od vladajućih dobro ne ošiša, da će biti dan žalosti. U Banjaluci danas nije dan žalosti. Izjave iz MUP-a kažu da je bezbjedonosna situacija na teritoriji Banjaluka na zadovoljavajućem nivou. Pitam se da li živimo na istoj teritoriji. Bio sam i sinoć i preksinoć u porodici Krunić da izjavim saučešće i bilo je mnogo ljudi i vjerujte da je svaki čovjek koji mi je prišao rekao da se pazim te 'pazi da i ti ne ostaneš bez glave'. Došlo je do toga da ako se borite za vrijednosti, ako imate neke ideala, da vam je zaista glava u torbi. Kakva je to poruka?", poručio je Stanivuković.

Na pitanje zašto raspravu ili obraćanje resornog ministra zatvarati za javnost u ovakvim situacijama je odgovorio: "Smatram da je trebala biti otvorena sjednica, jer ništa nismo čuli više od onoga što javnost zna. Sve što smo čuli od ministra, ja sam znao više iz medija i jer poznajem prilike oko tog slučaja. Javnost je prestrašena i onda oni kažu da je samo promocija ako govorite o ubistvima. Pa koga to promovišem? Kad smo govorili o fotografisanju, isti poslanik je govorio pozdravljam što se uvodi zabrana, a onda kada je taj član skinut, isto su rekli da pozdravljaju što je skinuto. Nije prirodno da mi govore: 'Draško, treba da šutiš'. Ne morate biti ni suprotnog mišljenja, već samo ako ste nepotkupljivi i imate uvjerenja, u vazduhu se osjeti prijetnja".

Stanivuković je istakao i kako je suludo da bude takav član o fotografisanju i da to nema smisla.

"Ako odredite kaznu zatvora do 60 dana za ovo, a u Zakonu jasno stoji da je takva vrsta kazne za one prekršaje koji su opasni po život i zdravlje, a fotografisanje to nije. Odnosno, fotografisanje je pasivna radnja koja nikog ne može da uvrijedi. Skidanje takvog člana ne prihvatam kao njihov zdrav razum. to je napor građana I nevladinog sektora da ih pritisne i da kažu nema smisla. Ja sam donio 20 fotografija Nikole Đurovića koji govori da ga je ubio potpuno drugi čovjek. Te se fotografije sada nalaze u Tužilaštvu, ali istraga je obustavljena. Roditelji postaju i tužioci i policajci i inspektori i traže otiske i dokaze", naveo je poslanik PDP-a za N1.

O Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja, odnosno svima će na području RS biti mnogo lakše da se naoružaju, Stanivuković je kazao: "To je apsurdnost odluka koje donosimo. Stvorili smo takvu klimu da smo riječ lopov, lopovčina zamijenili sa rječju kontroverzni biznismen, i sve smo to dopustili. Kad trebamo porediti plate, poredimo ih sa onima u Bangladešu. Uvijek nađemo gore od sebe. Kao građani smo pristali na to, a ja to ne mogu".

Pitali smo ga i o Nacrtu Zakona o rezervnom sastavu policije RS.

"MUP ni ovaj prvi sastav nije opremio ni uniformom ni platama da bi funkcionisam dobro, a već smo počeli razmišljati o drugom sastavu. Mislim da nije namjera rezervnog sastava da se unose tenzije između dva entiteta, već ako im jedan izrazi neposlušnost, da imaju drugi", kazao je Stanivuković gostujući u Novom danu.