Grabar-Kitarović: Bojim se da svi dižu ruke od Bosne i Hercegovine

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je za Deutsche Welle (DW) kako se boji da nažalost svi pomalo dižu ruke od BiH.

Novinar DW-a otvoreno su pitali hrvatsku predsjednicu o odnosu prema Bosni i Hercegovini, odnosno o očekivanjima tamošnjih Hrvata da pomogne u postizanju konstitutivne jednakopravnosti i napretka na putu u EU integracije. 

Ona je kazala kako mislim da nije sve tako crno kao što u ovom trenutku izgleda te je iznimno važna činjenica što se Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH. 

"Jer bojim se nažalost da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine. A BiH je upravo taj poseban slučaj koji treba gledati posebno i koji treba uključiti u proces evropskih integracija, pa i bez obzira na stepen ispunjavanja reformi. I mislim da se moramo više angažovati", rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o dočeku hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu, odnosno kako je moguće da na poziv reprezentativaca na proslavi sudjeluje i pjevač čiji su koncerti u drugim zemljama zabranjivani, predsjednica RH smatra da "prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga".

Na opasku novinara DW kako su na Trgu bili i ljudi koji ne podržavaju Thompsona i ono što on simbolizira, pogotovo neke pjesme s kojima ga se dovodi u vezu, predsjednica Hrvatske je odgovorila da su joj neke njegove pjesme "iznimno drage i omiljene, slušam i volim neke njegove pjesme i mislim da su dobre za nacionalno zajedništvo, stojim iza toga".

Grabar-Kitarović je dodala: "Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma 'Lijepa li si' to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije."