Grabar-Kitarović o pilotima i švercu oružja: Očekujem najoštrije sankcioniranje

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović odgovorili su što misle o posljednjem skandalu u HRZ-u kada su piloti helikoptera prevozili švercera oružjem, a kod kuće im je pronađeno i streljivo.

"Predsjednica Republike smatra ovakve pojave u Oružanim snagama neprihvatljivim i nedopustivim i izražava zabrinutost što je do takvih događaja uopće moglo doći.

Radi se o ozbiljnom incidentu koji je obuhvaćao cijeli niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. zrakoplovne baze. Neće dopustiti da pojedinci svojim nezakonitim i nevojničkim postupcima ukaljaju ugled Hrvatske vojske.

Upravo kako bi se sačuvao ugled Hrvatske vojske, čiji pripadnici u ogromnoj većini svoje dužnosti obnašaju časno, profesionalno i besprijekorno, moraju se razjasniti sve pojedinosti ovog događaja, uključujući i eventualne propuste u crti vođenja i zapovijedanja.

Ne može biti niti najmanje tolerancije na ovakve postupke", stoji u odgovoru na upit N1 kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentira posljednji skandal u HRZ-u.

Dalje navode kako se provode stegovni postupci. "U tom pogledu nedvojbeno je kako je uz kaznenu odgovornost potrebno utvrditi i stegovnu odgovornost involviranih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost drugih pripadnika Hrvatske vojske iz zapovjedne crte, ako su svojim postupcima ili propustima u vođenju i zapovijedanju doprinijeli nastanku ovog nemilog događaja.

Predsjednica Republike očekuje najoštrije sankcioniranje, kao primjerenu kaznu za počinjena djela i jasnu poruku javnosti kako Hrvatska vojska u svojim redovima neće tolerirati ovakve postupke."

Na pitanje je li zbog ovog došlo do ugroze nacionalne sigurnosti i treba li javnost biti zabrinuta iz Ureda kažu kako nema razloga zazabrinutost.

"Ponavljam da u Hrvatskoj vojsci služe u ogromnoj većini časni profesionalci i domoljubi i Hrvatska vojska svoje zadaće obavlja besprijekorno.

Postupci ovih nečasnih pojedinaca ne mogu narušiti teško stečeni ugled Hrvatske vojske, niti narušiti njezinu spremnost za izvršavanje svih njezinih zadaća.

Kao Vrhovna zapovjednica inzistirat ću na utvrđivanju svih mogućih propusta koji su doveli do ovakvih događaja, na njihovom sankcioniranju i trenutnom otklanjanju", stoji u odgovoru na upit N1 s Pantovčaka.