Grabar-Kitarović: "Oluja" je spasila Bosnu i Hercegovinu

Grabar-Kitarović je istaknula kako se Hrvatska i hrvatski narod svake godine u prvim danima kolovoza zahvaljuju pripadnicima Hrvatske vojske na žrtvi

Na svečanosti održanoj u zgradi Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) povodom obljetnice "Oluje" hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je pripadnike Hrvatske vojske te u svom obraćanju poručila kako je "Oluja" spasila Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja, Grabar-Kitarović donijela je odluke o promaknućima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH-a).

Ukupno je promaknuto 106 pripadnika Oružanih snaga, 21 časnica i 85 časnika OSRH-a.

Grabar-Kitarović je istaknula kako se Hrvatska i hrvatski narod svake godine u prvim danima kolovoza zahvaljuju pripadnicima Hrvatske vojske na žrtvi i na "nezamjenjivoj ulozi čuvara hrvatske slobode i samostalnosti".

Pozvala je na prisjećanje na poginule, nestale i preminule branitelje iz Domovinskog rata te se prisjetila nedavnog tragičnog događaja u kojem je u Afganistanu poginuo skupnik Hrvatske vojske Josip Briški, a dvojica njegovih kolega su ranjeni.

"Protekle su gotovo 24 godine otkad je posljednji hrvatski branitelj na bojištu položio život. Sudbina je htjela da se Josip pridruži palim hrvatskim vitezovima", kazala je hrvatska predsjednica.

Istaknula je kako se skupnik Josip Briški borio za mir te Hrvatsku branio daleko od njezinih granica.

"Oluja je bila prekretnica koja je označila dolazak mira ratom izmučene Republike Hrvatske. Olujom su razbijeni zločinački planovi o tzv. Velikoj Srbiji koji su kolali godinama prije Domovinskog rata. Hrvatska je željela put mira prema svojoj slobodi. Tuđi osvajački planovi prisili su nas tu slobodu stvarati oružjem u rukama", poručila je hrvatska predsjednica.

"Upravo je Oluja spasila Bosnu i Hercegovinu i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima", izjavila je Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Damir Krstičević u svom je obraćanju istaknuo kako je "Oluja" dan kada Hrvatska slavi pobjedu, ali i kada tuguje za svima koji su u temelje domovine ugradili svoje živote.

Dodao je kako će ovogodišnja 24. obljetnica "Oluje" biti u znaku poginulog skupnika Hrvatske vojske.

Izvor: