Grad Bihać dobitnik nagrade ‘Sloboda’ Međunarodnog centra za mir Sarajevo

BIHAĆ
U Narodnom pozorišu u Sarajevu, 08.02.2020.godine, održan je XXXVI Festivala “Sarajevska zima”, upriličena svečanost na kojoj su pojedinci i institucije dobili nagrade „Sloboda“ koje dodijeljuje Međunarodni centar za mir (IPC) Sarajevo povodom Dana ljudskih prava.

Ove godine nagradu „Sloboda“ dobio je i Grad Bihać za iskazani humanizam, promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Preuzevši nagradu od Ibrahima Spahića, direktora Sarajevske zime, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da je današnja nagrada Gradu Bihaću zapravo nagrada svim građanima Bihaća koji su protekle dvije godine pokazali humanost i sačuvali ne samo obraz svoga grada, već i države Bosne i Hercegovine.

„Hvala Međunarodnom centru za mir i gospodinu Spahiću na ukazanom priznanju koje je još jedna potvrda da su građani Bihaća pokazali humanost i pored svih problema koje je donijela migrantska kriza u našem gradu. Sve te nedaće i problemi s kojima se susrećemo evo već treću godinu nisu niti jednom doveli u pitanje humanizam Bišćana koji su u svakom trenutku pomagali one kojima je pomoć bila potrebna“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Prema riječima Ibrahima Spahića, direktora Sarajevske zime, nagrade Sloboda se dodjeljuje ličnostima i institucijama svijeta od 1993. godine za njihov doprinos miru i slobodi. Nagradu “Sloboda”ove godine dobili su Fata Orlović, predsjednik Fondacije građanki i građana Mediterana (FACM) Vicent Garcia Ramon, operska diva Sonja Milenković, profesorica Vanja Gabrić, novinarka Arijana Saračević-Helač i olimpijac BiH Amel Tuka.

Dobitnici kolektivne Nagrade “Sloboda” pored Grada Bihaća su Narodno pozorište Sarajevo, KSC “Skenderija”, Festival Ludwig van Beethoven, Fondacija “CURE” i Planinarski savez Federacije BiH.