Grad na moru bilježi veoma dobre rezultate: U Neumu sve više turista iz Hrvatske

m
Brojna mjesta na jadranskoj obali u susjedstvu samo za goste s dubljim džepom

 

Turistička sezona u punom je jeku. U našem jedinom gradu na moru Neumu nešto više od 80 posto smještajnih kapaciteta je popunjeno. U narednim danima, odnosno u špici sezone, očekuje se još veća popunjenost.

Puno Poljaka

Da u Neumu ne ljetuju samo građani BiH, potvrdio nam je neumski načelnik Dragan Jurković, istakavši da među stranim gostima ima najviše Poljaka, Nijemaca, Čeha, Francuza, Austrijanaca, ali i turista iz drugih evropskih zemalja.

Najveće iznenađenje ovog ljeta su turisti iz Hrvatske, kojih, kazao nam je Jurković, među ukupnim brojem gostiju koji trenutno odmaraju u Neumu ima između 15 i 20 posto.

- Činjenica je da se povećao broj gostiju iz Hrvatske, a, vjerovatno, glavni razlog za to su visoke cijene na hrvatskom dijelu jadranske obale. Ovdje su cijene povoljnije od 20 do 40 posto nego u Hrvatskoj. Teška je ekonomska situacija svugdje pa se ljudi opredjeljuju za odmor tamo gdje im je povoljnije - kazao nam je Jurković.

Da brojna mjesta na jadranskoj obali u Hrvatskoj, pa i na Makarskoj rivijeri, postaju sve više ona za goste s dubokim džepom, iz dana u dan potvrđuju bh. građani. Iako se veliki broj naših građana, posebno iz Hercegovine, tokom proteklog vikenda otisnuo „na dan“ do Makarske rivijere, ipak, brojni su se vratili znatno razočarani cijenama koje su zatekli.

Tri eura

Kako nam je ispričala Mostarka Majda, s mužem i kćerkicom je u nedjelju bila u Tučepima.

- Otišli smo prilično kasno i stigli smo u poslijepodnevnim satima u Tučepe, gdje nerijetko boravimo i više dana. Prvo smo privatni parking od 15 do 19 sati platili 10 eura. Potom razočarenje u ugostiteljskim objektima, kafa, dakle, obični espreso je tri eura, kola tri i po eura, a mala porcija pomfrita šest eura. Kugla sladoleda dva eura. Najam ležaljke je 10, a suncobrana osam eura. Tu se, jednostavno, ne isplati ni jednodnevno otići - ispričala nam je ova Mostarka.

Velika očekivanja

U Neumu se nadaju da će im ova sezona, po broju noćenja, biti bolja od one iz 2019. godine.

- Ako izuzmemo kišoviti maj, predsezona je bila veoma dobra, jer se i kongresni turizam vratio, takoreći, na velika vrata. Osim vrlo dobre sezone, očekujemo da će i posezona biti na zavidnoj razini, makar su za sada takve najave - kazao nam je Jurković.