Grad Tuzla izdaje stanove: Trosoban moguće dobiti za 74 KM mjesečno

.
Nakon što ju je Gradsko vijeće usvojilo, u Službenim novinama objavljena je odluka o iznajmljivanju stanova kojima upravlja Grad Tuzla. U ponudi su stanovi od 21 pa do 80 kvadratnih metara, a cijena je, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju prijavljeni, jedna ili tri KM po kvadratu mjesečno.

 

Služba nadležna za stambene poslove sada ima obavezu da pripremi i raspiše javni oglas, a postupak će provesti komisija koju će imenovati gradonačelnik Zijad Lugavić.

Prema spomenutoj odluci, koja je u posjedu Faktora, visina mjesečne zakupnine bit će utvrđena na osnovu pripadnosti boračkoj populaciji ili imovinskom cenzusu domaćinstva koje stan dobije u zakup.

Tako će za za korisnika stana čiji ukupni mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 14 posto od prosječne neto plaće u Fedraciji BiH za mjesec koji prethodi mjesecu zaključenja ugovora o zakupu stana, zakup iznositi jednu KM po metru kvadratnom. Za korisnika stana čiji ukupni mjesečni prihodi po članu domaćinstva prelaze 14 posto od prosječne plaće u FBiH, za mjesec koji prethodi mjesecu zaključenja ugovora o zakupu stana, zakup će iznositi tri KM po metru kvadratnom. Također, za korisnika stana iz kategorije boračke populacije, bez obzira na visinu primanja, mjesečni zakup iznosit će jednu KM po metru kvadratnom.

Pravo na zakup stana imaju osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno nemaju stan ili kuću u vlasništvu ili suvlasništvu na području BiH. Zakupiti stan neće moći osobe koje su same sebe dovele u situaciju da nemaju riješeno stambeno pitanje, na način da su prodali, poklonili ili na drugi način otuđili kuću ili stan te ukoliko imaju bespravno sagrađen objekat. Pravo ne mogu ostvariti ni osobe koje najmanje tri godine prije objave javnog poziva nemaju mjesto prebivališta na područja Tuzle. Prijaviti se ne mogu ni osobe protiv kojih se u trenutku prijave na javni oglas vodi krivični postupak ili su pravosnažno osuđeni za krivično djelo.

Kategorije stanovništva kojima se stan može dati u zakup su članovi porodica šehida i poginulih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida (RVI), poginulih, umrlih i nestalih boraca, RVI, demobilisani borci, civilne žrtve rata i logoraši, osobe čiji su stambeni objekti srušeni ili uništeni usljed požara, poplave i druge više sile, mladi bračni ili vanbračni parovi do 35 godina života, istaknuti sportisti Grada Tuzle, dobitnici priznanja Tuzlanska plaketa, osobe koje su nakon punoljetva napustili dom za djecu bez roditeljskog staranja, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja u prodici i građni koji u trenutku objave javnog oglasa imaju prebivalište u Tuzli najmanje tri godine.

Po okončanju javnog poziva stanovi će biti izdati na tri godine, uz mogućnost produženja ukoliko korisnici budu ispunjavali uvjete iz ugovora.

Stanovi koji su predmet javnog poziva

1. Ulica Slavka Mičića broj 8, sprat 6, stan broj 30, 45,00 m² (jednosoban stan),
2. Ulica Slavka Mičiča broj 8, sprat 6, stan broj 29, 41,00 m² (jednosoban stan),
3. Ulica Slavka Mičića broj 4, sprat 6,stan broj 33, 46,00 m² (jednosoban stan),
4. Ulica M. Maka Dizdara broj 74, prizemlje, stan broj 2, 73,95 m² (trosoban stan),
5. Ulica M. Maka Dizdara broj 72, sprat 2, stan broj 5, 74,06 m² (trosoban stan),
6. Ulica M. Maka Dizdara broj 18, sprat 3, stan broj 11, 44,00 m² (jednosoban stan),
7. Ulica 2. Tuzlanske brigade broj 15, sprat 5, stan broj 27, 21.00 m² (garsonjera),
8. Ulica Envera Šiljka broj 15, sprat 3, stan broj 33, 36,00 m² (garsonjera),
9. Ulica Novo naselje broj 43, sprat 3, stan broj 11, 60,00 m² (dvosoban stan),
10. Ulica Rudarska 67,sprat 3, stan broj 9, 80,00 m² (trosoban stan),
11. Ulica Amalije Lebeničnik broj 2A, prizemlje, stan broj 1, 61,00 m² (dvosoban stan).