Većina građana BiH smatra da je njihova kultura superiornija u odnosu na druge

U BiH 13 posto stanovništva odobrava istospolne brakove, a 37 posto bi prihvatilo Jevreje u svoju porodicu

Veliko istraživanje koje je sproveo Pew Research Center, a  koje je obuhvatilo 56.000 osoba, pokazalo je da  postoje upadljive kulturne razlike između istoka i zapada Evrope.

Zapadne zemlje su u prosjeku otvorenije prema manjinama, dok istočne zemlje većinom smatraju da su njihove kulture superiornije u odnosu na druge.

Bosna i Hercegovina se nakon ovog istraživanja našla na listi zemalja u kojima je dominantan kulturološki šovinizam. Naime, ispitanici su odgovarali na jedno jednostavno pitanje, a to je da li se slažu sa sljedećom izjavom: naš narod nije savršen, ali naša kultura je superiornija u odnosu na druge?

Čak 68 posto stanovništva BiH potvrdno je odgovorilo na ovo pitanje.

Image

Osim u BiH, kultuni šovinizam je dominantan i u Grčkoj, Gruziji, Armeniji, Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji i Srbiji. Najveći procenat je zabilježen u Grčkoj, gdje 89 posto stanovništva smatra da je njihova kultura superiornija u odnosu na druge.

Kada je riječ o susjednim zemljama, u Srbiji je zabilježen procenat od 65 posto, a u Hrvatskoj 44 posto.

Istraživanje koje je sproveo Pew Research Center  pokazalo je i da su stanovnici zemalja zapadne i centralne Evrope spremniji da prihvate muslimane ili Jevreje u svoju porodicu i generalno se manje protive istopolnim zajednicama.

S druge strane, u istočnim zemljama dominira stav da je pripadnost hrišćanstvu ključni dio nacionalnog identiteta.

Najmanje problema sa primanjem muslimana u svoju porodicu imaju Holanđani (88%), Danci (81%), Šveđani (80%), Belgijanci (77%), Španci (74%), Portugalci (70%) i Francuzi (66%). Kada je riječ o EU najveće protivljenje  zabilježeno je u Češkoj gdje bi svega 12 posto stanovništva primilo muslimane u svoju porodicu.

Image

BiH je i među zemljama u kojima je zabilježeno najveće protivljenje, kada je riječ o pitanju: da li biste prihvatili Jevreje u svoju porodicu? Najveće protivljenje je u Gruziji, gde ih samo 27% kaže da bi prihvatilo Jevreje u porodicu, zatim Armeniji (28%), Grčkoj (35%), Bosni i Hercegovini (37%) i Rumuniji (39%).

Kada je riječ o istospolnim brakovima najmanja podrška ovim brakovima zabilježena je u Gruziji i Armeniji (3%), zatim u Rusiji i Moldaviji (5%), Ukrajini (9%), Srbiji i Litvaniji (12%) i Bosni i Hercegovini (13%).