Građani Bihaća pravoslavne vjeroispovjesti obilježili Badnju noć i Božić

Kao i ranijih godina, sinoć su građani Bihaća pravoslavne vjeroispovjesti ispred crkve Svete trojice prisustvovali paljenju badnjaka, pripremajući se tako za doček jednog od najvećih i pritom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Tradicionalnom paljenju badnjaka prethodilo je večernje bogosluženje u Sabornoj crkvi Svete trojice. Inače, sam čin paljenja badnjaka simbolično predstavlja toplinu vatre u pećini u kojoj je rođen Isus Hrist. Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima obilježava se početak novog vremena koje je obilježilo Hristovo rođenje.

Vjernicima su podijeljene grančice badnjaka koje nose svojim kućama kako bi unijeli mir i sreću među svoje bližnje.

Njegujući tradicije svojih sugrađana pravoslavaca, sinoć su činu paljenja badnjaka, ali i bogosluženju prisustvovali i brojni građani Bihaća iskazujući time poštovanje prema tradicionalnim vrijednostima i osjećajima svojih komšija i prijatelja.

Radost i simboliku običaja koju u srca dobrih ljudi donosi duh Božića podijelili su sinoć i članovi SDP BiH Bihać koji su zajedno sa predsjednikom Alenom Zulićem prisustvovali paljenju badnjaka i liturgijskoj svečanosti.