Građani Federacije BiH suočeni s poskupljenjem struje od 10% od juna?

r

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira povećanje cijene struje za 10% od juna, prema informacijama iz Planu Elektroprivrede BiH za naredne dvije godine.

Građani Federacije BiH suočeni su s mogućnošću poskupljenja električne energije. Finansijski gubitak Elektroprivrede BiH, koji je dosegnuo 140 miliona KM u prošloj godini, uzrokovan je nepromijenjenom cijenom struje, povećanom nabavnom cijenom uglja i smanjenjem proizvodnje u rudnicima.

Iz Regulatorne komisije za energiju ističu za N1 da nisu dobili obavještenje o planiranom poskupljenju struje, te da bi nova cijena trebala biti dostavljena najkasnije dva mjeseca prije njene primjene.

Građani već izražavaju ogorčenje i nezadovoljstvo predstojećim poskupljenjem, ističući teškoće u balansiranju kućnih budžeta.

Stručnjaci ističu da su dugogodišnji problemi u sektoru rezultat dugotrajnog nemara, a rudnici suočeni s radničkim neposluhom zbog neisplaćenih plata.

Dok se u Federaciji BiH priprema poskupljenje, Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku da su tarife za obračun struje neskladu s Ustavom, zbog diskriminacije potrošača koji troše više struje. Premijer RS Radovan Višković najavio je zadržavanje postojećih cijena u ovom entitetu.