Građani Hrvatske izabrali lokalnu vlast: Poznati rezultati izlaznih anketa

Izbori
Nakon što su u 19 sati zatvorena birališta u svim gradovima Hrvatske, mediji u ovoj državi u saradnji s agencijama objavili su izlazne ankete za četiri najveća grada tačnije Zagreb, Split, Osijek i Rijeku.

 

Prema izlaznim anketama, u glavnom gradu Hrvatske u prvom krugu ubjedljivu pobjedu odnio je kandidat političke platforme "Možemo!" Tomislav Tomašević koji je osvojio ukupno 48,6 posto glasova te se nalazi na korak od pobjede u Zagrebu.

Na drugom mjestu prema izlaznim anketama nalazi se kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti i ujedno v.d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević sa 11,5 posto glasova.

Ipak ono što treba naglasiti jeste da se na trećoj poziciji nalazi Miroslav Škoro sa 11,4 posto glasova tako da u ovom trenutku, prema izlaznim anketama postoji mogućnost kako će se u drugom krugu izbora umjesto Pavičić Vukičević upravo naći Škoro.

Na četvrtoj poziciji nalazi se kandidat HDZ-a Davor Filipović koji je ostvario samo 10,3 posto glasova. Posljednje mjesto prema izlaznim anketama zauzeo je SDP-ov kandidat Joško Klisović sa 6,1 posto.

U Splitu, u prvom krugu izbora najveći broj glasova osvojio je kandidat Centra Ivica Puljak tačnije 27,4 posto glasova, dok se na drugom mjestu nalazi Vice Mihanović (HDZ) sa 23,4 posto glasova. Željko Kerum prema podacima izlaznih anketa osvaja 16,1 posto glasova, a SDP-ov kandidat Ante Franić 6,8 posto.

U Osijeku je najviše glasova dobio HDZ-ov kandidat Ivan Radić (41,4 posto), a s drugog mjesta u drugi krug ulazi nezavisni kandidat Berislav Mlinarević sa 19,2 posto. Goran Kušec kandidat SDP osvaja 16,6 posto glasova.

Na kraju, prema podacima izlaznih anketa pobjedu u prvom krugu izbora u Rijeci odnio je SDP-ov kandidat Marko Filipović s 29,9 posto glasova, dok se na drugom mjestu nalazi nezavisni kandidat Davor Štimac a 16.3 posto. Josip Ostrogović (HDZ) osvaja 15 posto glasova, a Marin Miletić (MOST) 11,7 posto.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri miliouna i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mjesta.

Birači su u nedjelju odlučivali ko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenika iz redova nacionalnih manjina i reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Drugi krug izbora koji će donijeti i konačnu odluku o tome ko će preuzeti lidersku poziciju u gradovima Hrvatske bit će održan 30. maja.