fbpx Građani ogorčeni: U Zvorniku podignut spomenik s tri prsta

Građani ogorčeni: U Zvorniku podignut spomenik s tri prsta

Home

Građani ogorčeni: U Zvorniku podignut spomenik s tri prsta


Na području općine Zvornik, u Petkovcima, podignut je spomenik srpskim žrtvama u obliku šake - ruke s podignuta tri prsta, visine oko tri metra.

Spomenik se nalazi u neposrednoj blizini Klise, odnosno u blizini mjesta ispod brane Glinica, gdje je strijeljano na stotine Srebreničana 1995. godine.

"Govorimo o suživotu, pomirenju, toleranciji, a lokacija na kojoj je spomenik postavljen je u neposrednoj blizini masovnih grobnica i egzekucija gdje su vršena strijeljanja i 1992. i 1995. godine", kazao je predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković.

Podsjeća da je Klisa mjesto u neporednoj blizini spomenika gdje je više hiljada Zvorničana iz okolnih sela pokupljeno, žene i djeca su protjerani prema Tuzli i Kalesiji, a muškarci su odvedeni do Bijelog Potoka, gdje su ih odatle kamionima vozili u Srednjoškolski centar Karakaj, u Dom kulture u Pilicu, oko 800 njih je strijeljano u Gerinoj klaonici od čega su dvojica preživjela to strijeljanje.

"Ne treba uinat u neporesrednoj blizini mjesta gdje su vršene egzekucije praviti spomenike koji će vrijeđati žrtve", poručio je Mešković.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 09/06/2017 - 15:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top