Humani građani Orašja opremili i nahranili migrante u Velikoj Kladuši: Oni će se smrznuti na livadi

Volonterka iz Orašja Samra Šakanović organizovala je humanitarnu akciju za migrante nakon što je provela sedam dana u njihovim kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši. Cilj akcije bio je sakupiti toplu odjeću, deke i hranu, a odazvao se veliki broj ljudi.

Za samo osam dana prikupljen je pun kombi stvari i hrane koja je podijeljena migrantima.

"Ti ljudi su umorni, gladni, promrzli, puni nemira i nalaze se na rubu nervnog sloma. Novi val migranata dolazi, oni stari ne odlaze i to im unosi nemir. Na pitanje kako će se snaći kad nastupi zima i hladnoća rekli su mi da je to pitanje za milion dolara i da ne znaju kako će dalje. Na sreću, zbog donacije iz Orašja sada svi imaju toplu odjeću, obuću i jakne", kazala je Šakanović za Klix.ba.

Kada je prenijela svoje utiske sugrađanima u Orašju, nije ni slutila da će naići na ovakav odaziv. Građani su obukli i nahranili više od 350 migranta. Bila je to najveća donacija koja je donesena u Veliku Kladušu. Osim tople odjeće, deka i hrane, građani su donirali i šatore.

"Bila sam veoma iznenađena odzivom. Prostorija u kojoj sam sakupljala donacije bila je do vrha puna. Najviše su bila oduševljena djeca. Kada smo nas dvije djevojke (ona i sestra, op.a.) od 26 i 21 godinu mogle uraditi nešto takvo, zamislite šta bi onda vlast, država i političari mogli uraditi za te ljude. Dolazi zima. Oni će se smrznuti na livadi na kojoj se nalaze", kazala je. 

migranti

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme sve više ističe narušena sigurnosna situacija u mjestima gdje borave migranti, među kojima nerijetko dolazi i do sukoba, Šakanović je rekla kako je kao građanka izuzetno zabrinuta jer se među migrantima stvaraju klanovi i počinje vladati "zakon jačega".

"Za sebe se nisam bojala, ali jesam za manje i slabije migrante koji bi mogli pasti pod utjecaj onih jačih. Također, bojim se za žene u kampovima. Njih je tamo samo 10 posto i nakon što padne mrak bojim se da bi im neko iz kampa mogao nauditi. Imala sam priliku razgovarati s 21-godišnjom djevojkom iz Sirije koja tamo boravi sa dva brata i ona se boji. Djevojkama volonterkama ne bih savjetovala da tamo idu same. Ja sam na sreću imala rođake koji su me pratili u stopu", naglasila je. 

Migranti s kojima je razgovarala kazali su joj kako najviše problema imaju s policijom Republike Hrvatske koja bude veoma okrutna prema njima.

"Kazali su da im oduzimaju novac, dokumente i mobitele. Neki čak budu i pretučeni. To me je pogodilo. Prekjučer sam čak srela nekoliko migranata koji su u suzama molili da se vrate nazad u svoje države, jer ne mogu više da izdrže", kazala je Šakanović. 

Prema podacima MUP-a USK, pritisak na ovaj kanton je izuzetno veliki kada je riječ o broju migranata koji svakodnevno pristižu. Naglašeno je da je od početka migrantske krize u ovaj kanton stiglo 10.113 ilegalnih migranta, a samo u septembru rekordnih 2.764 migranta.

migranti