Građani se okupili ispred Zavoda u Pazariću: Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema (FOTO i VIDEO)

protesti
Reakcija nadležnih je izostala, naveli su u saopćenju Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH.

 

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizovala je mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić danas u 15 sati.

Građani su već stigli na lokaciju. Iz Unije traže smjenu direktora Zavoda. Dali su rok sedam dana Vladi Federacije BiH.

Poručili su da osoba koja je snimila video ne smije biti kažnjena.

Iz Unije su u ranije objavljenom saopćenju pozvali sve osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele iskazati solidarnost, da dođu i pruže podršku na ovom skupu.

- Želimo da svojim prisustvom iskažemo podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije.

Želimo da pošaljemo poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinioci istog moraju biti adekvatno sankcionisani.

Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala.

Želimo miran i dostojanstven skup na kojem ćemo pokazati čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni, da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama i da istrajemo u borbi za prava osoba sa invaliditetom - naveli su u saopćenju.

 

VIDEO