Građani: Trošimo duplo manje nego što trebamo, gotovo da na slamci živimo

d
- Živimo u državi u kojoj svakodnevno rastu cijene osnovnih životnih proizvoda, a na drugoj strani priče, plate i penzije ostaju iste. Dok stručnjaci ističu da su na porast cijena namirnica prvobitno uticale veće cijene nafte na svjetskim berzama, cijene transporta, te veće cijene žitarica, nas je zanimalo kako porast cijena utiče na obične građane, te šta je to konkretno najviše poskupilo...

Postalo je nemoguće pratiti poskupljenje cijena za svaki proizvod. Osnovne životne namirnice su luksuz. Najbolje to zna penzionerka Ramza Halilagić koja svaki rast cijena osjeti na svom skromnom budžetu.

Od penzije kako kaže plati režije, drva za ogrijev, a za ostalo šta ostane.

Kako sama kaže, većina artikala je sa cijenama koje onemogućuju brojne građane u kupovini, te se samo još ponešto može naći što je cijenom dostupno onima sa slabijim primanjima.

Val poskupljenja cijena u Bosni i Hercegovini osjetio je i demobilisani borac i ratni vojni invalid, Samir Alivuk čija su mjesečna primanja mizerna. Pita se kako će uslijed trenda rasta cijena preživjeti obični građani.

Po njegovim riječima, neke se potrebe mogu rezati, ali živjeti se mora, što na najteži način svakodnevno doživljavaju oni koji ispaštaju zbog divljanja cijena.

Sa druge strane, postoje i oni građani koji porast cijena ipak nisu doživjeli na ovaj način.