Hamidičević: Oko 67 posto građana vjeruje da je policija korumpirana (VIDEO)

Prevelik utjecaj političara na rad policije uzrokovao je pad povjerenja građana u policiju, pokazalo je istraživanje koje je provelo Centar za sigurnosne studije u Sarajevu. Čak 59 posto bh. građana smatra da policija najmanje djeluje kao njihov servis, rekao je u emisiji „Danas“ Sanjin Hamidičević iz Centra za sigurnosne studije.

Nažalost, u odnosu na ostale zemlje regije naši građani imaju puno manje povjerenja nego u ostalim državama. Ispitivanje koje smo radili vršeno je u septembru, tako da nakon ovog nemilog događaja, ubistva dva policajca, smatram da je povjerenje građana u policiju narušeno još više. Nadam se da će idućih godina, ukoliko se to pokaže na terenu, povjerenje u policiju biti veće od strane naših građana, kazao je Hamidičević.

Istraživanje pokazuje i da veliki procenat građana misli da se država uopšte ne bori protiv korupcije u policiji.

- Građani ipak vjeruju da će oni sami sebe bolje zaštiti nego institucija kojoj bi trebali vjerovati. Gotovo 80 posto ispitanika smatra da postoji utjecaj poltike na policiju, i to su poražavajući podaci. Oko 67 posto građana vjeruje da je policija korumpirana, i tu smo u vrhu s regijom, ističe Hamidičević.