Građani zabrinuti: Sve češći krvavi obračuni migranata

lgddflkfdl
Kada je sigurnosna situacija u Tuzli prijetila da izmakne kontroli, oko 500 migranata premješteno u Centar u Blažuju

Kada je sigurnosna situacija u Tuzli prijetila da izmakne kontroli, službenici Ureda za poslove sa strancima i pripadnici Policijske uprave TK s platoa Autobuske i Željezničke stanice premjestili su oko 500 migranata, koji su ilegalno prešli granicu između BiH i Srbije, u Centar u Blažuju.

Staze i bogaze

Akcija je uslijedila nakon posjete Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, Tuzli. On je javno obećao da će se u desetak dana riješiti problem improviziranog šatorskog naselja u centru Tuzle. Obećano - ispunjeno! Građani Tuzle pozdravili su Radončićevu odlučnost i akciju koja je protekla bez ijednog incidenta.

- Šest mjeseci moja djeca nisu mogla izaći ispred zgrade. Oko našeg haustora migranti su naočigled svih vršili nuždu, bilo je neizdrživo. Između sebe su se svaku noć tukli i povređivali i sve je ukazivalo na to da će doći do eskalacije sukoba. Srećom, šatorsko naselje je uklonjeno i sada, moram priznati, lakše dišemo – kaže nam stanovnik zgrade „Lucijana“ u Tuzli, koja se nalazi na pedesetak metara od lokacije gdje je bilo formirano improvizirano šatorsko naselje.

U sedmici prije akcije u Tuzli su evidentirana dva slučaja tučnjave i teškog povređivanja. Migranti su jedan drugom zadavali povrede nožem na platou Autobuske stanice, ali i u jednom unajmljenom pansionu. Slično je bilo i u Gračanici, na platou tržnog centra „Etna“. Posljednjom akcijom s ulica Tuzlanskog kantona su sklonjeni migranti koji su boravili u TK više mjeseci i koji su znali sve staze i bogaze.

U Tuzlu su počeli stizati novi migranti koji ilegalno prelaze granicu BiH i Srbije, što se i očekivalo, ali ovog puta pripadnici Policijske uprave TK su motrili na njih i, shodno odluci komunalnih inspektora, donesenoj zbog straha od koronavirusa, zabranili su pripremu i podjelu hrane na otvorenom. Problem koji je ostao prisutan tiče se neposjedovanja dokumenata.

U novim grupama koje su došle u Tuzlu u 90 posto slučajeva je riječ o muškarcima uzrasta od 20 do 40 godina. Svi oni tvrde da nemaju dokumente, što kod običnih građana stvara nelagodu, pogotovo u slučajevima kada je dolazilo do tučnjava ili provala u kuće i stanove. Problem je i što na području Tuzlanskog kantona ima samo jedan tumač za arapski jezik, koji nije profesionalno angažiran i koji se pravosudnim institucijama stavlja na raspolaganje kada završi obaveze na svom radnom mjestu.

Mostar u problemima

Strah kod građana Mostara izazvala je informacija iznesena nakon posljednjeg incidenta koji se dogodio prošle sedmice u kasnim večernjim satima na Trgu Ivana Krndelja da je Jusuf B. (18) iz Maroka, kojem su se, nakon što je izboden nožem, ljekari Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru satima borili za život, već dva puta u policiji evidentiran za nanošenje teških tjelesnih ozljeda nožem.  

Posljednji put je 12. februara nožem u predjelu ruku, nogu i pogotovo lica izbo, također, Marokanca, a pronađen je u jednom stanu na Bulevaru. Policija je tada kod njega pronašla i marihuanu, a upravo su iz bolnice jučer potvrdili da je Jusuf B. bio pozitivan na različite vrste narkotika.

U MUP-u HNK rekli su nam da je J. B. u oba slučaja procesuiran, a to što se našao na slobodi, nakon dva takva incidenta nije njihova nadležnost, kako su rekli, već pravosudnih ustanova.

Sandi Dizdarević, doktor sigurnosnih znanosti, kaže da smo, s obzirom na to da migracije traju već petu godinu, imali sasvim dovoljno vremena da, ako je bilo potrebe, izmijenimo i neke zakonske odredbe, ali nismo.

- Kada je u pitanju migrantska populacija, čiji je identitet u ovom trenutku nemoguće utvrditi, za sud su, prema odredbama ZKPFBiH, nepotpuni podaci i identitet i tu već ulazimo u problem. Rješenje ovog problema je u promptnoj izmjeni odredbi ZKP-a ili stvaranju prakse u vezi s utvrđivanjem identiteta na temelju onih čimbenika kojim policijske službe raspolažu - kaže ovaj analitičar.

Zvornik prvi na udaru

Prvi grad koji je na udaru ilegalnih migranata je Zvornik, na istočnoj granici BiH i Srbije. Predstavnici PU Zvornik i Jedinice Granične policije najavili su daljnji zajednički rad na osiguravanju granice na Drini i odvraćanju migranata, a građane je uznemirila informacija da se očekuje dolazak 10.000 ljudi u pokretu.  

Od početka godine ilegalno ušlo 3.560 migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da je u posljednje dvije godine u BiH ušlo 56.300 migranata, koji su registrirani i kojima su uzeti biometrijski podaci. 

- Ove godine, dakle za ova dva mjeseca i sedam dana, ušlo je 3.560 migranata. Trenutno je prosjek ulaska 100 migranata. Od toga, nažalost, 80 posto uđe u Tuzlu. Zabluda je da se samo radi o licima izbjeglim s ratom zahvaćenih prostora. Tek između 10 i 15 posto su porodice, sve drugo su ekonomski migranti – ističe Ujić.