Grade novi imidž države: Nema više Holandije, nema više narandžastih lala

Rebrendiranje će državu koštati 200.000 eura

Holandska vlada zvanično je objavila da će u 2020. godini prestati koristiti dosadašnje ime države i da će se od sada zvati Nizozemska. 

Vlada radi na novom imidžu zemlje koji podrazumijeva ne samo ukidanje imena Holandija nego i odustajanje od loga narandžaste lale. 

Tako će od januara ime Holandija biti skinuto sa svih zvaničnih materijala i iz marketinga. To je dio kompletnog "rebrendiranja" koji će državu koštati 200.000 eura. 

Nizozemska će biti zvaničan naziv zemlje na pjesmi Evrovizije u maju u Roterdamu, kao i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Također, fudbalska reprezentacija isključivo će se zvati Nizozemska na svakom zvaničnom nastupu.

Prema mišljenju vlade, nadimak Holandija izaziva previše klišea, kao što su klompe, lale, vjetrenjače i marihuana, a ovo nisu stvari za koje se Nizozemska zalaže. 

Ministar ekonomije Erik Vibis rekao je da Nizozemska ima najkonkurentniju ekonomiju u Evropi i snažan je nosilac inovativnih rešenja tehničkih i socijalnih izazova. I zbog toga ime Holandija mora nestati.

Nova strategija  također sekoncentrira na održivi turizam, fokusirajući se na duži boravak koji prevazilazi Amsterdam. U maju je zemlja najavila da više neće aktivno promovirati Holandiju kao turističku destinaciju, jer su gradovi i atrakcije bili preopterećeni.