GRADNJA TRANZITNOG CENTRA ZA MIGRANTE NA LOKACIJI LIPA

bihac
Premijer Unsko-sanskog kantona i komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite USK-a, Mustafa Ružnić, informisao je o trenutnim radovima na lokalitetu Lipa, gdje se gradi tranzitni centar u koji će prvobitno biti smješteni migranti koji se nalaze u privatnom smještaju i na ulicama.

 

Sa Delegacijom EU u BiH, kao donatorom, i Ministarstvom sigurnosti je dogovoreno da će privremenim prihvatnim centrom upravljati IOM i DRC Grad Bihać. Obavezu pripremanja lokaliteta u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže parcele, izgradnja zaštitne ograde, opskrba pitkom vodom, prečistači za fekalije, odvoz smeća kao i dezinfekciju i deratizaciju, preuzeo je Grad Bihać u čijem je vlasništvu navedena parcela.

Zdravstvenu zaštitu i aktivnosti u vezi izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija preuzeo je Kanton, o čemu je izvjestila Gradska uprava.

Gradonačelnik Bihaća ulaže dodatne napore kod predstavnika međunarodnih organizacija u svrhu brzog rješavanja pitanja migranata koji su na otvorenom i na javnim površinama.

S obzirom na planirane i provedene aktivnosti na izgradnji ovog migrantskog centra, uslovi za prihvat i smještaj bi trebali biti znatno bolji i humaniji u odnosu na uslove koji su do sada bili obezbjeđeni.