Gradonačelnica Karić nije došla na otvaranje SFF-a zbog ubistava u Gradačcu

Benjamina
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je obrazložila zašto večeras nije prisustvovala svečanom otvaranju Sarajevo Film Festivala.

 

Podsjetila je na veliki značaj ovog festivala te da će predstojeći dani biti dani kvalitetnog filma i dobre zabave. Očekuje da će Sarajevo biti, kako je naglasila, najbolji domaćin. Međutim, istakla je da večerašnjoj svečanosti nije prisustvovala zbog ubistva tri osobe u Gradačcu.

"Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu. Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem", istakla je.

Prema riječima Karić, želja joj je da večeras kao gradonačelnica Sarajeva ovim potezom makar malo skrene pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama.

"Sarajevo tuguje s prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol. Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav prema filmu i umjetnosti. Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla. Naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi protiv ovog zla. Sarajevo grad svih nas", poručila je Karić.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, koji je od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela, ubio je nevjenčanu suprugu, jednog muškarca i njegovog sina. Kako su saopćili nadležni, ranio je tri osobe.

Sam čin ubistva je uživo prenosio na Instagramu, a nakon toga se dao u bjekstvo. Tokom bjekstva imao je još jedan prijenos uživo na ovoj društvenoj mreži, ispričavši kako je izvršio ubistva. Nakon toga je pred policajcima izvršio samoubistvo.

 

FOTO