Gradonačelnik Elvedin Sedić posjetio JU za sport odmor i rekreaciju i JP RTV Bihać

gradonačelnik bihaća
Gradonačelnik Elvedin Sedić danas je u okviru inicijalnih posjeta javnim preduzećima i ustanovama posjetio JU za sport odmor i rekreaciju i JP RTV Bihać.

 

JU za sport odmor i rekreaciju upravlja sportskim objektima dvorana “Luke” i sportsko-rekreativni centar “Stens”, a u vlasništvu te ustanove je i devastirani sportsko-rekreativni bazen u okviru školskog centra u Prekounju, te stadion NK Jedinstvo Bihać koji je dat na korištenje klubu.

Kada je u pitanju dvorana “Luke”, ugovori sa izvođačima za skoro sve preostale unutrašnje radove prve planirane faze su potpisani i uskoro bi trebalo započeti njihovo izvođenje. Preostala je procedura javne nabavke za zamjenu parketa u staroj sali iz sredstava garancije naplaćene od bivšeg izvođača, koja prvobitno nije planirana, ali zbog oštećenja istog prilikom izvođenja radova pokazalo se nužnim izvršiti i zamjenu starog parketa. S tim u vezi, uposlenici ustanove trenutno rade na uklanjanju starog parketa. Uporedo će biti pokrenuta i procedura za radove vanjskog uređenja oko objekta dvorane.

Ovogodišnjim budžetom planirana je i rekonstrukcija postojećih terena na SRC “Stens”, te je započeta procedura javne nabavke za zamjenu podloge na teniskim terenima, a potom će uslijediti i procedura za zamjenu podloga i na nogometnim terenima.
Ove godine također je planirana izgradnja nogometnog terena s umjetnom podlogom na pomoćnom terenu stadiona NK Jedinstvo, te je procedura za građevinski dio radova za taj projekat također u pripremi.

Kada je u pitanju sportsko-rekreativni bazen u Prekounju, trenutno je u toku javna nabavka za izradu glavnog projekta koji će pored ostalog dati tačnu procjenu vrijednosti izgradnje istog, te poslužiti kao osnov za pronalaženje izvora finansiranja za taj projekat u narednom periodu.

Za prostor ispod zapadne tribine stadiona trenutno je u izradi Studija opravdanosti po modelu javno privatnog partnerstva u skladu sa Zakonom o JPP USK, koja je jedan od zakonskih preduslova za pokretanje javnog poziva za pronalaženje potencijalnog privatnog partnera za taj projekat.

“Svako ulaganje u sportsku infrastrukturu značajno je prvenstveno s aspekta razvoja sporta u našem gradu i zdravlja građana s jedne strane, ali i ostvarivanja novih prihoda i boljih uslova rada u toj ustanovi s druge. Nadam se da će svi započeti projekti i aktivnosti teći zacrtanom dinamikom jer nam je tu najveća prepreka upravo Zakon o javnim nabavkama i brojne procedure koje on podrazumijeva, a koje zahtijevaju značajno vrijeme”, rekao je Sedić prilikom posjete.

Nakon posjete JU za sport, odmor i rekreaciju gradonačelnik Sedić je obišao i JP RTV Bihać. Tom prilikom direktor preduzeća informisao je o stanju u toj medijskoj kući.

Razgovaralo se i o nužnosti izmještanja predajnika i opreme, te uklanjanju montažnog objekta sa trenutne lokacije na lokalitet Bajrići, u naselju Brekovica, što bi trebalo biti riješeno u narednim danima. Tim činom će se, na obostrano zadovoljstvo mještana i uposlenika RTV-a, riješiti problem koji postoji već dvadesetak godina. Na sastanku se razgovaralo i o potencijalnim rješenjima prostornih problema tog preduzeća.

Kada je u pitanju Radio Bihać, urađeno je nekoliko značajnih pomaka u protekloj godini, zarađena dodatna sredstva od kojih su isplaćene i dvije zaostale plate, pokrenute nove emisije, vraćen rad nedjeljom i praznicima, posvećena pažnja on line kanalima izvještavanja itd.

Dakle, novi direktor je za kratko vrijeme pokazao određene rezultate i napredak je evidentan. Kada vidimo takav trud, naravno da smo spremni pomoći i uraditi sve što je u našoj moći da i uposlenici RTV Bihać u narednom periodu imaju što bolje uslove za rad, a građani što bolji program i informacije”, rekao je gradonačelnik Sedić.