Gradonačelnik Fazlić posjetio pročistač otpadnih voda u naselju Rastovača

Na poziv Ante Kovača, načelnika Općine Plitvička Jezera, delegacija Grada Bihaća, JP Vodovod Bihać i Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK-a posjetila je danas montažni prečistač otpadnih voda u naselju Rastovača.

Ovaj lokalitet, odnosno jama Rastovača, u žiži su javnosti Bihaća budući da svojim onečišćenjem prijeti izvorištu Klokot kod Bihaća. Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, resorni ministar Adnan Alagić i Damir Felić, direktor JP Vodovod na licu mjesta uvjerili su se o radu prečistača zahvaljujući kojem će čista voda ubuduće odlaziti i u jamu Rastovaču.

„Uzorci koji su uzeti sa ove lokacije daleko su bolji i u skladu sa normama i za nas u Bihaću ovaj prečistač je izuzetno bitan jer smo sad dobili dodatnu zaštitu i za naše izvorište Klokot“ – naglasio je ministar Alagić.

Kako je danas istaknuto tri konsultantske firme, među kojima i jedna iz Bihaća uskoro počinju izradu Studije utjecaja na izvorište Klokot i zaštitinih zona sa obje strane granice.

„Uz naš prečistač otpadnih voda stavljanje u funkciju ovog mobilnog prečistača Rastovača za Bihać je od izuzetne važnosti jer dobijamo dodatnu zaštitu izvorišta Klokot koje je za Bihać strateška priča i čiji kvalitet mora biti na nivou kako bi smo i dalje pili čistu vodu bez straha od eventualnih zagađenja i onečišćenja“- dodao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je danas kazao Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera u planu je izgradnja kanalizacionog sistema od Korenice do Rakovice u dužini od 90 kilometara s dvama trajnim pročistačima, u Čatrnji i Korenici, što će, dodaje, zaštiti prirodne ljepote Plitvičkih jezera, a posredno i grada Bihaća.

Image