Gradonačelnik Istanbula uoči izbora poslao Erdoganu poruku na bosanskom jeziku: E vala nećeš Tayyip

23322323
Durgi krug predsjedničkih izbora u Turskoj održat će se u nedjelju 28. maja, a uoči izbora i vladajuća stranka, ali i opozicija čine sve kako bi glasače ubijedili da glasaju za njihovog kandidata.

Jedan od onih koji je podržao kandidata opozicije Kemala Kilicdaroglua je i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu koji je tokom izborne kampanje u Turskoj veliku pažnju posvetio upravo tome da glasače ubijedi zašto je važno glasati za Kilicdaroglua.

Tokom predizborne kampanje, Imamoglu je posjetio i Yildirim, dio regije Istanbula pod nazivom Bayrampaša u kojem žive i Bošnjaci.

"Strpljenjem, trudom i osmijehom ubijedit ćemo naše okruženje i odvesti ih do glasačke kutije. Nećemo ostaviti nijednu osobu iza sebe", rekao je Imamoglu.

Međutim, ono što je interesantno, Imamoglu se tokom ovog skupa glasačima obratio i na bosanskom jeziku te je poručio kako Erdogan neće osvojiti novi mandat.

"E vala nećeš Tayyip", poručio je Imamoglu što je izazvalo oduševljenje okupljenih.

Upravo je gradonačelnik Istanbula jedan od najžešćih kritičara rada aktuelnog predsjednika Turske. Tokom predizborne kampanje u prvom krugu izbora, Imamoglu je nazvao Erdogana klevetnikom.

"Ko si ti da mi mjeriš nacionalnu svijest i moj patriotizam? Ko si ti da mjeriš moju strast prema naciji? Ko si ti da mjeriš moju ljubav prema zemlji, zastavi, naciji i Ataturku. Gubi se odatle. Neću da imam posla sa onima koji imaju problem sa prošlošću ovog naroda i sa Ataturkom. Gubi se odatle, klevetniče. Narod nećete prevariti sa klevetama. Ljudi će dati lekciju vama i onima koji razmišljaju kao vi", zaključio je Imamoglu.

U drugom krugu izbora našli su se aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu. U prvom krugu, Erdogan je osvojio 49,52 posto glasova dok je Kilicdaroglu osvojio podršku 44,88 posto glasača.

 

Foto : Twitter/Ekrem Imamoglu