Gradonačelnik Sarajeva poklonio Mostarcima ramazanski top

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poklonio je građanima Mostara ramazanski top, a svečana primopredaja izvršena je u utorak na mostarskom brdu Fortica, odakle će taj top oglašavati vrijeme iftara.

Riječ je o ručno rađenom topu na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom ‘Poklon Grada Sarajeva’.

Sarajevski gradonačelnik kazao je kako muslimani – Bošnjaci sutra ulaze u sveti mjesec ramazan, koji je poseban mjesec, te da ova donacija ima i posebnu tradicijsku vrijednosti.

Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo, kazao je Skaka.

Dodao je kako se pored vjerske dimenzije želi obogatiti i turistička ponuda Mostara, koji je jedan od najposjećenijih turističkih gradova BiH.

– Ovo je odluka Grada Sarajeva da se ponaša liderski i da podržava razne projekte unutar BiH u kapacitetima u kojima to dozvoljavaju naše finansijske mogućnosti – kazao je Skaka, naglasivši kako im je želja da u budućnosti budu partneri svim gradovima u BiH u ovakvim i sličnim projektima.

Osim Mostara, Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, a vrijednost čitavog projekta je oko pet hiljada maraka.

– Želja nam je da svi veći gradovi u BiH imaju jedan ovakav top kako bi taj simboličan način obilježavanja kraja posta priuštili svim građanima BiH – poručio je Skaka.

Izražavajući zahvalnost sarajevskom gradonačelniku, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac kazao je kako su i do sada na sličan način upražnjavali obilježavanje iftara, ali da im je ova donacija posebno draga jer dolazi iz Sarajeva i predstavlja obnavljanje kulture i tradicije.

Uz sarajevske političke dužnosnike, svečanosti je prisustvovao i predstavnik Grada Mostara Izet Šahović te predstavnici Medžlisa IZ-a Mostar.

U znak zahvalnosti, gradonačelniku Sarajeva uručena je levha s motivima Starog mosta i knjiga “Urbani razvoj Mostara”.