fbpx Gradsko vijeće Bihać: Usvojena Odluka o platama direktora

Gradsko vijeće Bihać: Usvojena Odluka o platama direktora

Home

Gradsko vijeće Bihać: Usvojena Odluka o platama direktora


Na današnjoj 11. sjednici Gradskog vijeća Bihać, većinom glasova usvojen je Prijedlog Odluke o plaćama direktora javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Grad Bihać.

Riječ je o još jednoj Odluci Gradske uprave Bihaća koja za cilj ima smanjenje troškova u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Bihać i koja će kako je istakao bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić,  nastaviti sa pozitivnim trendovima ušteda koje provodi nova gradska administracija u posljednjih sedam mjeseci.

Kako je istaknuto tokom rasprave, prilikom planiranja budžeta za 2017. godinu i Izvještaja interne revizije iz 2017. godine primjećeno je da je visina plaća direktora u javnim preduzećima i javnim ustanovama neujednačena, te da je razlika u pojedinim iznosima palaća neprihvatljiva s obzirom na sveukupno stanje dugovanja i iskazanih gubitaka u podnesenim godišnjim izvještajima.

„Kako sam poduzeo određene mjere štednje u cilju poboljšanja finacijskog poslovanja gradske uprave, te sa nadležnim službama za upravu, koje vrše nadzor nad radom javnih preduzeća i javnih ustanova, analizirao finacijsko stanje i poslovanje u istima, odlučio sam da poduzmem određene mjere prema javnim preduzećima i ustanovama u cilju štednje i racionalizacije troškova „- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Usvojenom Odlukom mjesečna plaća direktora JU „Galerija“, JU „Kulturni centar“, JU „Stanouprava“, JU „Sport,odmor i rekreacija“, JU „Centar za socijalni rad“, JP „RTV Bihać“d.o.o., JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. i JP „Aerodrom Bihać“ d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu od dvije prosječene neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

Istovremeno, mjesečna plaća direktora JU „ Zavod za prostorno uređenje Bihać“, JP „Vodovod“ d.o.o. i JKP „ Komrad“ d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu od dvije i po prosječene neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

„Kada su u pitanju kriteriji oko utvrđivanja visine plate direktora, vodili smo se kriterijem raspolaganja javnog novca, broja zaposlenih i društvenog značaja firme. Ovom odlukom ostvariti ćemo značajne uštede i efekti će se već vidjeti na kraju kalendarske godine. Smatram da će visina plata i sa novom odlukom biti značajna velika i odgovarajuća za vođenje javnih preduzeća i ustanova na području grada Bihaća“- istakao je gradonačelnik Fazlić.

U članu 6 usvojene Odluke navedeno je da plaća direktora može biti i veća o čemu odluku donosi Nadzorni odbor javnog preduzeća i javne ustanove na osnovu ostvarenih rezultata poslovanja javnog preduzeća i javne ustanove za koje se utvdi da su rezultat rada i menadžerskih sposobnosti direktora.

 

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)

Topic
Objavio: Wed, 28/06/2017 - 16:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top