Gradsko vijeće Bihać: Vijećnici SDA nisu podržali preporuke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji za 2016. godinu

Jučer (25.10.2017. godine) održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Bihać. Dnevni red sastojao se od 12 tačaka među kojima su najznačajnije bile: Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Bihaća za 2017. godinu, Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora u mjesnim zajednicama, Nacrt Odluke o osnivanju Turističke zajednice Grada Bihaća, te Prihvatanje preporuke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016 godinu.

Kako zbog obimnog Dnevnog reda, tako zbog dugih diskusija i brojnih pauza, sjednica Gradskog vijeća trajala je do 21 sat uvečer. Već nakon polovine odrađenog Dnevnog reda, broj prisutnih vijećnika u gradskoj vijećnici bio je vidno manji. Na posljednjih nekoliko tačaka koje su usvajane u večernim satima, bilo je prisutno tek dvadesetak vijećnika.

Kao zadnja tačka na Dnevnom redu našle su se Preporuke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu.

Radi se o Izvještaju o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu koja je obavjena nakon što je poslanik Naše stranke u Federalnom parlamentu Dennis Gratz, nakon hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića 2016. godine, podnio je inicijativu prema Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH da se izvrši specijalna revizija budžeta Grada Bihaća, a o kojoj smo već pisali.

Preporuke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu sadržavale su 34 konkretna koraka i radnje koje je su gradske službe ocijenile kao nužne, kako bi se sanirala šteta koja je nastala nesavjesnim poslovanjem i nedomaćinskim odnosom prema budžetu Grada u proteklom periodu. Međutim, te preporuke očito nisu bile značajane za sve vijećnike da bi ih zadržale u njikovim klupama do 21 sat uvečer.

Sa 15 glasova ZA (GS, SDP, A-SDA i DF) i 4 suzdržana (SDA), tačka Preporuke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu nije usvojena, a iz prebrojanih glasova je vidljivo da je na zadnjoj tački bilo prisutno tek 19 od 30 vijećnika.

Da li će se ova tačka ponovno naći pred Gradskim vijećem na nekoj od narednih sjednica ili će Gradonačelnik autonomno pristupiti provođenju datih perporuka, ostaje nam da vidimo.

 

(Izvor: ABC.ba)