Thaci: Granica između Kosova i Albanije mora biti uklonjena

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u petak kako granica između Albanije i Kosova mora biti uklonjena jednom zauvijek.

On je po povratku iz Albanije, gdje je jučer prisustvovao sumitu Procesa Brdo-Brijunina svom Facebook profilu napisao kako je „upravo prešao granični prijelaz Morine, koji nepravedno dijeli Kosovo i Albaniju“, prenosi Beta.

Ova granica je postavljena mimo volje Kosova i Albanije. Granice su relikti prošlosti i moraju biti uklonjene jednom zauvijek. Kosovo i Albanija trebaju imati slobodu kretanja i protok robe u skladu s europskim standardima. Institucije Kosova i Albanije trebaju donijeti ovu odluku bez odlaganja“, napisao je Thaci.

Prethodno je kosovski predsjednik napisao da je u Tirani s premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o „neophodnosti potpunog otvaranja granice Kosova i Albanije“ i formiranju „albanskog prostora bez granica, pod euroatlantskim pokroviteljstvom“.

Na sastanku smo spomenuli potrebu ispravljanja povijesnih nepravdi, ujedinjujući albanski faktor oko senzibilizacije prava priključenja Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriju Republike Kosovo“, napisao je Thaci na Facebooku.

Izvor: