'Granična linija između RS i FBiH potrebna zbog građana'

viskovic
Radovan Višković, premijer Republike Srpske, danas je odgovarajući na pitanja novinara o zaključku Narodne skupštine RS kojim je Vlada RS-a zadužena da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, rekao da ne vidi zašto bi jedan takav zaključak bilo kome u BiH pravio problem.

 

Višković je rekao da između entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja i da ovaj zaključak ni na koji način ne oslikava da neko na toj granici želi da podiže neke berlinske ili kineske zidove. Pojasnio je da je cilj utvrđivanja granične linije između entiteta da bi građani koji žive u BiH, a pripadaju jednom ili drugom entitetu mogli na što bolji način da ostvaruju svoja Ustavom i zakonima zagarantovana prava.

"Poslije Dejtona je bila formirana komisija koja je trebala da tu međuentitetsku liniju na neki način razgraniči. Oni su počeli s radom, radili su, nešto su i uradili, ali nisu završili posao do kraja i u jednom momentu su prestali da rade", rekao je on i dodao da ne zna da li je iko raspustio tu komisiju, ali da posljednjih par godina ne rade.

Prema njegovim riječima oni žele samo da Vlada RS i Vlada FBiH u skladu s Ustavom BiH pokrenu ponovo rad takvog jednog tijela u kojem će biti stručnjaci iz oba entiteta.

"Da zbog građana BiH bez obzira na nacionalnost, vjersku ili bilo koju pripadnost kažu ta linija je tu i tu, kako bi znali gdje prestaju ili gdje počinju nadležnosti RS, a gdje se završavaju ili počinju nadležnosti entiteta FBiH" , rekao je Višković.

Itakao je da smtara da je u pitanju "nasušna potreba građana koji žive u BiH".

"Kako neko da ostvari građansko pravo po pitanju imovinskih odnosa ili bilo kojih drugih ako ne zna tamo gdje živi pogotovo na granici, da li pripadaju jednom ili drugom entitetu i gdje treba da se obrati da traži svoja prava", kazao je Višković.

Zaključak je donešen sinoć na posebnoj sjednici NS RS-a  na kojoj je razmatrana "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH", povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

federalna.ba/AA

Izvor: