Granična policija Hrvatske odgovara: Šta je bilo sa 18 migranata, kako smo ih pronašli i ko ih je napao

Iz Granične policije Republike Hrvatske danas su se oglasili saopćenjem za javnost nakon incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata.

- Jučer između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Bihaća zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni, prenosi Avaz.

Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili - navode iz Granične policije RH.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, naglašeno je.

- Niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova detaljno će ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile - saopćeno je iz hrvatske policije.