Granična policija Hrvatske prekršila Sporazum o readmisiji?

Sa sastanka predstavnika Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom USK-a upućen je poziv Policiji RH da se ponaša u skladu sa profesionalnim normama posla kojeg obavljaju. Također je rečeno da MUP USK ne učestvuje u radnjama premlaćivanja migranata i izbjeglica.

Iako skoro pa svakodnevno pristižu informacije o pretučenim i pokradenim ilegalnim migrantima i izbjeglicama, koje  javnosti najčešće prezentiraju oni sami, incident od prije nekoliko dana kada je njih 18 zatražilo medicinsku pomoć u Velikoj Kladuši, polako gubi na aktuelnosti. Suha, bezlična i suštinski neinformativna  saopćenja i sa hrvatske i sa bosanskohercegovačke strane, sigurno je, još više zbunjuju javnost.

Image

Osamnaest ilegalnih migranata i izbjeglica je pretučeno, šestero od njih zadobilo je ozljede okarakterisane kao teže tjelesne povrede, dakle polomljena ruka, prst, uboji, modrice. Ilegalci tvrde, to im je uradila Granična policija Republike Hrvatske. U saopćenju kojeg je ubrzo izdao MUP susjedne Hrvatske se to poriče, te dodaju da će navode  istražiti.  U tom saopćenju je također vidljivo da su granični policajci „odvraćali“ migrante u ilegalnom prelasku granice i to na području naselja Buhače, koje se nalazi unutar teritorije Republike Hrvatske i administrativno pripada Općini Cetingrad. I tu dolazimo do najbitnijih pitanja, zašto su ilegalni migranti i izbjeglice iste noći prebačeni u BiH? Da li su vraćeni preko obilježenog graničnog prelaza, što eksplicitno u članovima 10 i 11 stoji u potpisanom sporazumu?

Image
Image

Da li je obaviješteno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, za što, po odredbama Sporazuma,  imaju rok od 72 sata? Sve gore navedeno, stoji u članu 5 Sporazuma o readmisiji potpisanom između dvije države. Čak i u Sporazumu o readmisiji kojeg BiH ima potpisan sa Evropskom unijom, u članu 14 se kaže da readmisija, odnosno vraćanje nelegalnih migranata, se vrši na unaprijed dogovorenom punktu.

Image

I odgovorne institucije sa bosanskohercegovačke strane su saopćile da će provesti istragu, te da će to uraditi bh.tužilaštvo. Šta će se konkretno istraživati, ostaje nedorečeno. Da li će se istraživati ko je pretukao nelegalne migrante i izbjeglice ili će se istraživati da li je hrvatski MUP eventualno prekršio Sporazum o redamisiji? A  istraga o tome da li su naoružani hrvatski graničari početkom ove sedmice, kakve su govorile prve informacije, ulazili na teritoriju Bosne i Hercegovine se ne spominje ni u jednom saopćenju. Sudeći po dosadašnjim postupcima, očigledno je, migrantska kriza, međudržavni incidenti, još dugo će ostati na nivou saopćenja.

AUTOR: A.Š.