Gratz o novoj Vladi FBiH: Kao da je suđeno da Nikšić bude premijer, neke ljude vade iz naftalina

Gratz
Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz govorio je za BHT o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH otvoreno kritizirajući SDP-ov prijedlog Nermina Nikšića kao novog federalnog premijera.

 

Gratz smatra da je vrlo važno ko predstavlja izvršnu vlast u FBiH, što se manifestira pri trenutnom procesu formiranju nove Vlade.

"Mi smo prisustvovali procesu koji je sramotan po međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je na određen način sve ovo i inicirao", kazao je Gratz.

Smatra da je proces formiranja vlasti "degutantan" jer su određeni procesi zavisili od sreće i "kinder jaja".

"Prijedlozi reorganizacije zemlje i rješavanja određenih pitanja pod navodima deblokade nas vraćaju u neka prošla vremena kada je država bila manje funkcionalna i više ovisna od Zagreba i Beograda, kada smo se manje pitali da odlučujemo o vlastitoj sudbini", smatra Gratz.

Mišljenja je da kada se koalira sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, da je to iz razloga što on želi biti dio vlasti na državnom nivou isključivo kako bi određene procese blokirao.

"I kako bi državu razvalio u čemu ga vi nekako morate spriječiti na način da se prije dogovorite šta ćete tačno sve raditi. Ta šansa je propuštena. Na nivou države imamo situaciju ko će šta dobiti i da još uvijek ne znamo šta državna vlast želi raditi osim što Čović ide obavljati posao Forte i razgovara sa hrvatskim ministrom iz njegovog resora", istakao je Gratz.

Pita se zašto Predsjedništvo BiH nije prije imenovanja mandatara VIjeća ministara tražilo plan šta će oni raditi.

"DF ne želi biti dio te priče, ali vjerovali ili ne želimo što prije da se formira vlast u FBiH da budemo kvalitetna opozicija. Nemojte da Schmidt išta radi, ja bih volio da on kupi kartu u jednom smjeru za Njemačku", kazao je zastupnik DF-a.

Komentirao je Gratz i formiranje nove federalne vlasti.

"Koncentraciona vlast bi izmijenila na nivou FBiH trajno pravila, pa da se neke stvari drugačije u budućnosti rješavaju, a ne na način da se HDZ-u osigura participacija u vlasti. Schmidt je popljuvao demokratski proces u BiH i ne mislim da bi više išta trebao da radi", rekao je.

Istakao je Gratz i kako ne zna zašto je FBiH "nekako suđeno da Nermin Nikšić bude premijer".

"Mislim da to nije dobro ni za Nikšića, a užasno je za nas jer je on već pokazao da nije bio dobar premijer. Stara vlada će ostati sve dok se ne formira nova. Gospodin Lendo je tuđim izbornim inženjeringom došao u poziciju da može reći da neće podržati takvu novu vlast", objasnio je.

Poručio je i da DF neće podržati lidera SDP-a Nermina Nikšića kao kandidata za premijera Federacije BiH.

"Sad trenutno ne, u ovoj konstalaciji odnosa. Meni je žao što je to tako, ali on nije bio dobar premijer. Zar se ne može naći niko kompetentniji, među ovoliko ljudi i zaista izuzetno aktivnih indivudualaca na političkoj sceni. Mi vadimo iz naftalina ljude koji nisu dobri", smatra Gratz.

Ocijenio bi kaže, raniji Nikšićev mandat kao "užas".

 

VIDEO