Grčka nastavlja ukidati restriktivne mjere

Grčka
Kina, kockarnice i dječji ljetnji kampovi ponovo su otvoreni u Grčkoj u ponedjeljak, dok će se koncerti, konferencije, komercijalni sajmovi i umjetnički događaji ponovo moći održavati u posljednjoj fazi ublažavanja restriktivnih mjera diljem zemlje.

 

Ljetna kina na otvorenom već rade nekoliko sedmica, ali je ovo prvi put da će filmske projekcije u kino salama biti prikazivane od kada su mjere uvedene u martu.

Grčka vlada ranije je uvela mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa u zemlji, što je korak koji je zaslužan za to što je broj umrlih i kritično bolesnih pacijenata i dalje nizak.

Grčka je u nedjelju izvijestila da nema novih smrtnih slučajeva te da je potvrđeno 10 novih slučajeva zaraze. Ukupno  je u Grčkoj 191 smrtni slučaj i 3.376 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

U srijedu će na regionalnim aerodromima širom zemlje biti dozvoljeni međunarodni letovi. Trenutno turisti mogu letjeti samo u Atinu ili sjeverni grad Solun. Grčka želi privući strane posjetitelje, jer turizam čini značajan dio ekonomije te zemlje.