Grčka želi proširiti teritorijalne vode, za Tursku bi to bila ‘objava rata’

grcka
Grčka predložila proširenje limita državnog teritorija na zapadu zemlje od šest na 12 nautičkih milja, a turski parlament još 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata.


Grčki parlament raspravljao je u utorak o proširenju teritorijalnih voda u Jonskome moru, odluci koja bi mogla izazvati nove napetosti s Turskom u sporu o bušenju plina u istočnom Sredozemlju, prenosi Hina.

Grčka vlada predložila je proširenje limita državnog teritorija na zapadu zemlje od šest na 12 nautičkih milja.

To bi povećalo grčki suvereni teritorij za 13.000 četvornih kilometara ili oko 10 posto, rekao je ministar vanjskih poslova Nikos Dendias zastupnicima na početku rasprave u utorak.

Mogućnost daljeg širenja u Egejskom moru

Dendias je naglasio da se prijedlogom također omogućava da vlada proširi suvereni teritorij u drugim pomorskim područjima.

Parlament o tom prijedlogu treba glasati u srijedu.

Premda bi prijedlog bio u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora, mogao bi otvoriti put daljnjem teritorijalnom širenju u Egejskom moru što bi moglo dodatno narušiti odnose s Turskom.

Spor Grčke i Turske

Turski parlament je 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata.

Ankara i Atena dugo se spore oko rezervi prirodnog plina i morskih granica, a obje polažu pravo na istraživanje i bušenje energetskih izvora u istom dijelu istočnog Sredozemlja.


Turska i Grčka, susjedne države i članice NATO-a trebale bi se sastati 25. januara, prvi put nakon 2016, kako bi riješile neke od svojih razlika.