Gruevskom određen pritvor, ali kad bude dostupan

Kazneni sud u Skoplju odredio je pritvor bivšem makedonskom premijeru Nikoli Greuvskom, koji je početkom mjeseca, zbog, kako tvrdi, političkog progona, pobjegao u Mađarsku, gdje je dobio azil.

Prethodno je Sobranje oduzelo Gruevskom zastupnički imunitet, na zahtjev suda, čime je omogućeno određivanje pritvora bivšem premijeru.

Gruevski je, u jednom od četiri postupka koje je Specijalno tužiteljstvo pokrenulo protiv njega, već pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Rješenje za pritvor je doneseno za slučaj "Talir", a odluka o pritvoru u trajanju 30 dana stupa na snagu u trenutku hapšenja.

Protiv Gruevskog su pokrenuta još tri sudska postupka, koji će, kako je odlučio sud, biti nastavljeni, a odluka će biti donesena u odsustvu optuženog.

Na odluku o pritvoru Gruevski ima pravo žalbe.

VMRO-DPMNE poziva na 'revoluciju'

Istovremeno je najveća oporbena stranka VMRO-DPMNE organizirala prosvjed ispred zgrade vlade, na godišnjicu privođenja optuženih za nasillje u Sobranju prošle godine.

Optuženima se sudi, a među njima su bivši policijski dužnosnici, zastupnici i pristaše stranke.

Oni tvrde da je sudski proces montiran, da se vodi protiv "nevinih patriota", koji se suprotstavljaju vladavini Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Predsjednik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski pozvao je na "sveopću revoluciju" protiv Vlade Zorana Zaeva.

Po njegovim riječima, počinje "nacionalna, ekonomska, socijalna, obrazovna" revolucija.

U pripremi zakon o amnestiji

"Došlo je vrijeme za ekonomsko i nacionalno buđenje Makedonaca, a okupljanja ćemo iz Skoplja proširiti i na druge makedonske gradove", poručio je Mickoski.

VMRO-DPMNE je predložio zakon o amnestiji za sve sudionike u nasilnim događanjima u parlamentu, no takav prijedlog skupštinska većina je odbacila.

U Sobranju je održan i prvi sastanak koordinacijskog tim za pomirenje i integraciju, koji do polovice idućeg mjeseca treba predložiti zakon o amnestiji za događaje u Sobranju.

Prema najavama premijera Zaeva, amnestijom će biti obuhvaćeni optuženi koji nisu izravni počinitelji i organizatori nasilja.