fbpx Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva

Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva

Home

Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva

U privatni centar Ušivak kod Hadžića danas će biti prebačeno 250 problematičnih migranata s područja Unsko-sanskog kantona (USK).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravati će autobuse s migrantima, a koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM). 

Kantonalni ministar policije Nermin Kljajić jučer je izjavio za Klix.ba kako se punih osam mjeseci čeka da država BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura zaštitarsku službu.

"U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela", kazao je Kljajić. 

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu "Miral" u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin sačekat će konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Općina Hadžići izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema.

"Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni 'Ušivak' (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivaka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uslove života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložiti sigurnosnu situaciju", kažu iz ove Općine, kako prenosi klix.ba

Topic
Objavio: Pet, 22/02/2019 - 07:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top