Grupa radnika Grasa započela štrajk glađu: Nije isključena ni obustava saobraćaja

asd
Ako do petka ne bude isplaćena plata, postoji mogućnost da u subotu, 22. maja, dođe do obustave gradskog saobraćaja

Grupa radnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gras jutros je stupila u štrajk glađu zbog neisplaćenih plata. Radnici se nalaze u krugu preduzeća, a iz Sindikata kažu da su na sjednici donijeli nekoliko zaključaka koji su upućeni Vladi KS-a i upravi Grasa.

OBRAĆANJE ŠTETE I FORTE 

- Ako do petka ne bude isplaćena plata, postoji mogućnost da u subotu, 22. maja, dođe do obustave gradskog saobraćaja. O tome smo obavijestili Vladu KS-a i upravu preduzeća, izjavio je Amir Muminović, predsjednik Sindikata radnika Grasa. U Ministarstvu saobraćaja jučer nisu željeli komentarisati šta će uraditi i hoće li radnicima biti isplaćena plata. Poručili su da će danas resorni ministar Adnan Šteta i premijer KS-a Edin Forto održati pres-konferenciju o aktuelnoj situaciji u KJKP Gras.

Radnici Grasa su još prošle sedmice uputili otvoreno pismo Vladi KS-a, napominjući da su jedini kojima opet kasni plata, ali odgovor nisu dobili.

- Da vam napomenemo da ovo preduzeće postoji već 136 godina i da je zadnjih 25 godina vlasnik preduzeća, namjerno ili ne, svojom politikom naročito izraženom kroz tarifni sistem i subvencije vodio u propast samo iz jednog razloga, a to je ugasiti preduzeće ili ga prepoloviti i prepustiti privatnom sektoru, naglasili su radnici. Osvrnuli su se i na reorganizaciju rada preduzeća.

- Dovesti preduzeće, koje prodaje svoju uslugu za koju ima tržište i koje je dnevno prevozilo gotovo 300.000 putnika, u ovu situaciju je pravo remek-djelo. Odgovorno tvrdimo da to nije slučajno. Uporno se izgovaraju rečenice tipa “odvojiti nezdravi od zdravog dijela preduzeća”. Već su odvojili žičaru i kosi lift. Osnovano sumnjamo da nezdravim smatraju autobuski i minibuski saobraćaj. Za žičaru smo već objasnili koliko je “nezdrava”, a da vas informišemo o tome da autobuski i minibuski saobraćaj za sve putnike iz okolnih mjesta i padinskih dijelova Kantona Sarajevo dovuku tramvaje i trolejbuse, te da je najveći prihod od pojedinačnih karata upravo od ova dva oblika saobraćaja. Toliko o tome koliko su “nezdravi”, poručili su radnici.

VIŠAK I DUGOVI

Kako je navedeno u otvorenom pismu Sindikata Grasa, višak od 500 radnika se spominje od 2009, kada je bilo 2.000 uposlenika. Ističu da im nije jasno kako sada ima viška 500 radnika, a uposleno je, kako su naveli, 1.300 radnika. Tvrde da bi radnika falilo kada bi imali potrebni broj vozila.

Dug Grasa Upravi za indirektno oporezivanje BiH iznosi više od 33 miliona KM, dok su Poreznoj upravi FBiH dužni 92 miliona KM. Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede su veća od 15 miliona KM. S druge strane, tu je rješavanje tužbi tužitelja Gras protiv tuženog KS-a u iznosu većem od 300 miliona KM.