Grupa Sarajlija osvojila Kilimandžaro, najviši vrh Afrike

.
Miran Stambol i još petorica planinara u pustolovini

Miran Stambol i još petorica planinara polovinom mjeseca osvojili su Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Bio je to put u još neistraženu Tanzaniju, a, kako ističe Stambol, od ideje do realizacije prošlo je godinu. Inače, ovaj poduhvat izveden je u organizaciji Planinarskog društva „Gorštaci“ iz Sarajeva.

Druga planeta

- Na prvu, Afrika i grad Moši, odakle smo krenuli na naš uspon na Kilimandžaro, izgledaju nadrealno, hektično i kao da ste došli na drugu planetu. Opet, ne treba puno da se naviknete na taj novi svijet jer toplina ljudi dominira. Kako su dani odmicali, planinarenje je postajalo sve zahtjevnije zbog visine, dok su noge postajale sve neposlušnije. Ništa od toga ne može pokvariti raspoloženje grupe dok planinom odzvanja naš smijeh - rekao nam je Stambol.

Posljednji dan, kazao je, bio je najzahtjevniji.

- Kamp na visini od 4.700 metara napustili smo nešto poslije ponoći i već nakon tri sata hodanja pomislio sam da sam došao do svojih krajnjih granica - navodi Stambol.

Uz podršku grupe, nastavio je svoj put ka najvišem vrhu Afrike iako je bilo, kako ističe, teško probuditi ranjenu motivaciju.

- S prvim zrakama sunca ukazao se i sami vrh. Noge su već umorne i klecaju, a metri postaju kilometri. U ovim momentima čovjeku svašta prolazi kroz glavu, ali najviše sam mislio na svoju porodicu, suprugu i sinove, uz nanose uzbuđenja i ponosa. Nešto poslije osam sati po lokalnom vremenu izlazimo na Uhuru Peak, vrh na visini od impresivnih 5.895 metara. S ogromnim osmijehom na licu grlim svoje, sada već prijatelje, a neizbježne su bile i suze radosnice - ističe Stambol.

Čarobno je

Inače, na ovaj pohod su, uz Mirana, iz Sarajeva krenuli Adnan Sinanović, Sabrin Hasančević, Sein Baručija, Asmir Ljumić te vođa ekspedicije Amer Bavčić.

- Afrika je čudna, ona je čarobna, privuče vas ka sebi na način da se zaljubite u nju na prvi pogled. U ljude, u djecu, u običaje, u tu raznolikost, jer raznolikost je ta koja nas tjera i da putujemo, da osjetimo, da maštamo, da živimo. Afrika vam se polako uvuče pod kožu - zaključio je bh. planinar.

Sretan sam što živim u BiH

- Sretan sam što živim u Bosni i Hercegovini, zemlji bogate prirode s jednim od najljepših i najatraktivnijih vrhova Dinarida. Naša ekspedicija potvrđuje dobar trend u visokogorstvu, dok u PD “Gorštaci” planiraju pohod na Elbrus i Damavand u 2024. godini - istakao je Stambol.

 

Foto:Facebook