Gruzijski kamerman preminuo nakon što je pretučen tokom LGBTQ parade

asd
Gruzijski kamerman preminuo je nakon što su ga pretukle pristalice krajnje desnice tokom protesta protiv LGBTQ parade, dok se pojačavaju pritisci na vlasti zbog napada na novinare.

Alexander Lashkarava, 37-godišnji kamerman koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveli, pronađen je u nedjelju mrtav u svom krevetu, izvijestio je taj kanal.

Prošli ponedjeljak napala ga je nasilna grupa anti-LGBTQ demonstranata, kada je zadobio prijelome kostiju lica. Tog su dana više od 50 novinara napale anti-LGBTQ grupe demonstrirajući protiv planirane parade ponosa u Tbilisiju, koja je otkazana iz sigurnosnih razloga.

Reporteri bez granica (RSF) osudili su napade, rekavši da su novinari "zadobili povrede koje uključuju potres mozga, hemijske opekotine i slomljenu ruku".

Optužili su vlasti za "pasivnost" i rekli da policija nije uspjela zaštititi novinare.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je u nedjelju u kratkoj izjavi da je otvorena istraga o smrti Laškarave.

Aktivisti za prava najavili su protestni skup i tražili ostavku premijera Iraklija Garibašvilija.

Istaknute gruzijske televizijske ličnosti optužile su vladu Garibašvilija za organizovanje nasilne kampanje protiv novinara.

"Vlada ne samo da potiče nasilje nad novinarima, ona je i dio nasilja", rekao je Nodar Meladze, urednik vijesti TV Pirveli.

"Vlada je uspostavila nasilne grupe za napad na nezavisne medije", rekao je i dodao: "Neovlaštena policija također je u više navrata gađala novinare."

Garibashvili se suočio s jakim kritikama opozicije i aktivista nakon što se izjasnio protiv održavanja parade ponosa, opisujući je kao "neprihvatljivu za veliki segment gruzijskog društva".

Kritičari su vladajuću stranku Gruzijski san optužili da prešutno podupire homofobne i nacionalističke skupine, koje su također organizovale proteste protiv prozapadnih opozicionih stranaka.