Guaido dočekan u Venezueli kao rock zvijezda

Oporbeni venezuelski političar Juan Guaido vratio se u ponedjeljak u Venezuelu gdje ga je dočekala oduševljena gomila pristaša, ali i odbor za doček sastavljen od europskih i latinoameričkih veleposlanika kako bi mu zajamčili sigurnost.

"Svjesni smo rizika kojima se izlažemo, to nas nije kočilo: ovdje smo, u Venezueli, jači nego ikada prije. Nastavljamo na ulicama. Mobilizacija se nastavlja", poručio je Juan Guaido napuštajući međunarodnu zračnu luku u Caracasu.

Guaidoa, koji se 23. siječnja samoproglasio privremenim predsjednikom, priznalo je oko 50-ak zemalja. Kada je napustio zemlju obećao je da će se vratiti "usprkos prijetnjama". Naime, prijeti mu moguće uhićenje jer se nije obazirao na zabranu napuštanja venezuelskog teritorija.

Washington je po njegovom povratku u Venezuelu poručio da je spreman na "brzu reakciju" u slučaju "prijetnji, nasilja ili zastrašivanja"

"SAD daje najveću važnost povratku u Venezuelu Juana Gauaidoa u potpunoj sigurnosti", napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence.

"Svijet motri - prijelaznom predsjedniku Guaidou mora biti omogućen povratak u Venezuelu u potpunoj sigurnosti", dodao je Pence.

Teorijski, Guaido, kao predsjednik Narodne skupštine, uživa parlamentarni imunitet, no postoji rizik od uhićenja zbog kršenja zabrane o izlasku iz zemlje. Guaido je proveo 10-ak dana u Kolumbiji, piše Hina.