Gurnule djevojčicu niz stepenice u školi, oglasio se njen otac: Šokirani smo

nasilje
Otac učenice šestog razreda jedne osnovne škole u Mirijevu, koja je u toj ustanovi pretrpjela nasilje, rekao je da se njegova porodica prvi put susreće s ovakvim događajem.

 

Otac se oglasio nakon što je snimak procureo u javnost, na kojem se vidi kako njegovu kćerku na odmoru usred škole gura njen vršnjak. Prije toga je ponižava i gura cijelim hodnikom punim djece.

Na snimku se vidi kako je djevojčica, koja je izvršila nasilje, ide hodnikom škole za učenicom, govori joj: “Ti stvarno misliš da ja to ne mogu uraditi”, prati je do stepenica, usput je udara jednom, a zatim je gura niz stepenice.

Moja kćerka prije nije trpjela nasilje i ovo je prvi put da se susrećemo s tim. Maltretiranje koje se vidi na snimku, moja kćerka je pretrpjela u petak. Supruga i ja smo za to saznali u nedjelju, tada smo i vidjeli ovaj stravičan snimak. Oštro osuđujem nasilnicu, ali i postupak djevojčice koja je sve vrijeme snimala – priča otac ove djevojčice.

Prema njegovim riječima, njegova kćerka ide u isti razred s nasilnicom i djevojčicom koja je snimala sve to.

Nisam čuo da su ta djeca ranije pravila probleme. Sve se to dogodilo zbog nekog njihovog nesporazuma tijekom sata, a nastavilo se na odmoru. Nadam se da će cijela škola stati na put nasilnicima – kaže otac.

Ističe da je vrlo zadovoljan brzom reakcijom škole, kao i mjerama koje stupaju na snagu nakon ovog nemilog događaja.

Svi roditelji bili su potreseni tim snimkom. Ravnatelj škole je odmah reagirao i uvedene su određene sankcije. Izneo je problem javno, bez prikrivanja. Učenicima je zabranjeno donošenje mobitela  a posebno su kažnjene i nasilnica i djevojčica koja je snimala nasilje. Njih dvije dobile su mjeru pojačanog nadzora, odnosno, rad sa roditeljima, psihologom i pedagogom – priča otac djevojčice koja je pretrpila nasilje.