Guverner Floride naredio evakuaciju: Ne možemo vas spasiti kad dođe Irma

Home

Guverner Floride naredio evakuaciju: Ne možemo vas spasiti kad dođe Irma


Uragan Irma pogodio je dijelove Dominikanske Republike i Haitija, kojima sada prijete velike proplave. Najmanje deset osoba je izgubilo život.

Uragan kategorije 5 oborio je rekord kada je u pitanju jačina vjetra. Irma je prekinula struju za više od milion domaćinstava u Portoriku.

Uragan je uništio manja ostrva, uključujući Barbudu i Britanska djevičanska ostrva.

Do vikenda uragan bi mogao da stigne do Floride, koja je već naredila evakuaciju građana u određenim dijelovima poluostrva.

“Ovo nije oluja za vrijeme koje sjedite i čekate da prođe… Ne možemo vas spasiti kada počne“, rekao je guverner Floride Rick Scott.

Najmanje deset osoba je poginulo, a premijer Antigve i Barbude naveo je da su na tom ostrvu skoro sve zgrade oštećene.

Do četvrtka Irma je stigla na obalu Dominikanske Republike i Haitija i mogla bi da ostavi oko 40 centimetara kiše po metru, koja bi potom mogla da pokrene poplave i klizišta.

Međunarodni aerodrom u Nasauu biće zatvoren danas zbog uragana Irma koji se kreće u pravcu Bahama, kao i svi manji aerodromi na susjednim ostvima, saopštila je danas vlada te zemlje.

Kako prenosi AP, vlada je izdala upozorenje za sve ljude koji žele što prije da napuste taj lanac ostrva istočno od Floride da provjere sa aerolinijama da li ima mjesta gdje se mogu ukrcati.

Veliki aerodrom na Bahamima, kao i svi manji aerodromi na susednim ostrvima biće zatvoreni do sutra u podne.

Inače, mnogi mediji su prenijeli da je Irma uragan kategorije šest, iako ta kategorija ne postoji. Sa vjetrovima od 295 kilometara na čas, jedan je od uragana sa najdužim intenzitetom.

 

(Izvor: Tanjug)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 08/09/2017 - 07:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top