Hadžić: Čeka nas izazovna godina, idemo ka stagflaciji. Vijesti nisu nimalo dobre

asf

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar prokomentIrao je usporavanje ekonomske aktivnosti u svijetu i sve veći rast cijena i inflacije s kojima su građani suočeni.

“U oktobru prošle godine sam u autorskom tekstu najavio mogućnost pojave stagflacije (stagnacija + inflacija). Prvi zvanični podaci o kretanjima BDP-a u prvom kvartalu SAD-a, Francuske i Španije ukazuju na idemo ka tome, iako je još uvijek rano da možemo sa potpunom sigurnošću reći da je stagflacija već stigla. Ipak, usporavanje i pad ekonomske aktivnosti uz rastući nivo cijena ukazuje da idemo u tom pravcu” – napisao je u svom Facebook statusu Hadžić.

On kaže da je američka ekonomija u prvom kvartalu zabilježila pad od -1,4%, dosta ispod očekivanja analitičara (koji su prognozirali rast od 1%).

“Ove vijesti nisu uopće dobre, jer je sada za očekivati da će države poput SAD morati izazvati vještačku recesiju, koja neće biti tako blaga, a kako bi ukrotili inflaciju kroz podizanje kamatnih stopa. Sigurno je da će to ostaviti i posljedice po našu državu, pogotovo ako znamo da je Njemačka, koja je naš najbitniji vanjskotrgovinski partner, danas objavila da su u prvom kvartalu imali rast od 0,2%”, ocijenio je Hadžić.