Hadžifejzović: Nije me otjerao četnik, bradonja, divljak – neće ni ovi

asd
Senad Hadžifejzović, novinar i vlasnik Face televizije u Pressingu na N1 je kazo da nikada nije odlazio iz BiH iako je imao ponude. Na pritiske i napade koji su vršeni na njega, njegovu porodicu, televiziju i upslenike je odgovorio tako što je kazao da ga iz BiH i iz posla nisu otjerali ni četnici, bradonje, divljaci - pa neće ni "ovi".

Njemu je u proteklom periodu i mnogo puta prije toga nacrtana meta na čelo. Da li ga je to ikada tjeralo na razmišljanje da ostavi i “batali sve”?

“Jeste. Ali pazi. Uvježban sam. Bio dnevnik, idem dalje. Bio rat, idem dalje. Eleonora Prohić je 1991. godine bila direktor međunarodnih odnosa na TVSA. Odlučila je da sam ja taj. Da sam trebao da idem van BiH. Molila me, tjerala, kumila, da odem mjesec dana u SAD, tri mjeseca u Hilversung. Dvije godine u Euronews, da ja budem taj koji osniva Euronews ovdje. Nisam otišao”, izjavio je.

“Kada je počeo rat – odložio sam. Nije me otjerao četnik, bradonja, divljak – neće me otjerati ni ovi. Pitanje je smisla. Kome sam onda govorio ‘dobro veče’. Ko te razumije? Jesam li normalan da založim svu imovinu, hipoteke… Od prvog dana sam mogao da prodam Face za ozbiljan novac. Sada, za vrlo lijep novac. Mučim se umjesto toga. Borim se za nekoga ili nešto. Kada nisam otišao tada, borio sam se za slobodnu, demokratsku BiH. Ovo nije ta BiH, čim je podijeljena nacionalno”, kazao je u Pressingu.

Hadžifejzović: Nudili su mi milione, ulazak u politiku

“Kakav bih bio primjer da prodam sve i odem. Ostajem zbog ideala koje ljudi ne razumiju. Ostajem zbog profesije, zbog mog posla. Borim se, autor sam. Imamo pravo za to. Zalažem sebe i pitam sve – to je moje. Novinarstvo je moje”, poručio je.

Nudili su mu mnogi kako kaže i ulazak u politiku, Adil Zulfikarpašić u ratu, zvali su ga i u stranke – ali je odbio. Ispričao je kako mu je Fahrudin Radončić 2004. i 2005. nudio milion KM godišnje, na tri godine, da uspostavi sistem i rad TV Alfa, što je odbio.

Face televiziju ne bi nikako prodao SDA, a naveo je kako je Bakir Izetbegović naredio jednoj javnoj firmi da se na oglašava na Face televiziji.

“To mi je rekao Mirsad Zaimović. Napravio sam projekat – idem da razgovaram sa velikim firmama, hajmo ugovor na pet godina, sa serijom Lud zbunnjen normalan, utakmice, Centralni dnevnik, jutarnji program… Dogovorili smo bili – ali rekao mi je ne može na pet, nego na tri. Nakon 24 dana prekinuli smo ugovor. Rekao sam mu – tužit ću te, uništit ću pravno Telekom. Ali ti neću ništa. samo reci kako je bilo.”

Kako ti uništavaš ljude?

“Šutio je minutu, iskoristio ružnu riječ. Kaže, Bakir je sjedio kući i dirao je po daljinskom. Vidio je Face. Vidio je LZN i BH Telecom. Nazvao je Hamdu Katicu i ugovor je prekinut. Ja tu ništa ne mogu”, pojasnio je.

Nije uputio tužbu.

Pola godine nakon toga je bio Izetbegović gost Face TV.

“Rekao sam mu – kada ti uništavaš ljude – šta uradiš? Nazovem Hamdu Katicu i kažem mu da ti ne da.”