Hadžija Salko salavatima budio komšije na sehur

Home

Hadžija Salko salavatima budio komšije na sehur


Danas je lahko odrediti početak i završetak posta, odnosno vrijeme sehura i iftara.

Postoje printane vaktije koje se dijele uoči svakog ramazana, na mobitelima se instalira aplikacija koja najavljuje akšam, odnosno iftar, i sehur...

I mnoge radio i televizijske stanice u svom programu u toku ramazana najavljuju vrijeme iftara i sehura.

Kada nije bilo pomagala za određivanje početka i kraja dnevnog posta tokom ramazana, u Kalesiji, kao i u drugim dijelovima BiH, ljudi su se na različite načine dovijali.

Akšamsko vrijeme i vrijeme iftara u selima koja su imala džamiju oglašavalo se paljenjem kandilja i učenjem ezana s munare.

S obzirom na to da se glas mujezina nije mogao čuti daleko, jer nije bilo pojačala kao danas, djeca bi dežurala kraj džamije i, čim bi mujezin zaučio ezan i čim bi se upalili kandilji, trkom bi krenula kroz selo, vičući iz sveg glasa: „Iftar! Iftar! Upaljeno, more se jest'!"

Na sehur se moralo ustati makar pola sahata prije početka posta. I tu su bili različiti načini buđenja mještana.

U Miljanovcima je Hasan Smajlović, kojeg su svi iz milošte zvali Hasanago i koji je radio kao domar, podvornik i čistač u mjesnoj područnoj školi, prije sehura bi išao kroz selo i udarao u doboš te tako budio narod na sehur.

Od hadžije Ibrahima Đedovića (65) saznajemo da je u kalesijskom naselju Brda uoči sehura mještane budio njegov otac, rahmetli hadžija Salko Đedović učeći salavate nasred sela da bi ga što više mještana čulo.

S obzirom na to da je njegov otac, hadžija Emin imao ručni sat, što je bila rijetkost u selu u taj vakat, hadžija Salko je salavatima označavao i početak iftara, a Smajl Đedović, koji je bio najbrži u selu, trkom bi prošao kroz selo najavljujući iftar.

Danas, i pored svih mogućih pomagala, mještani kalesijskog naselja Jajići su napravili improvizirani top kojim oglašavaju iftarsko vrijeme.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 28/05/2017 - 20:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top